latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:12 | Аутор: СРНА

Напади у Шри Ланки планирани осам година

Бивши командант војске Шри Ланке Сарах Фонсека изјавио је да су терористички напади у недкељу припремани најмање седам-осам година, преноси Ројтерс.

Истовремено, телевизија "НДТВ" је саопштила да је Индија упозоравала Шри Ланку на предстојеће терористичке нападе. Међутим, њихова Влада није искористила ту информацију, нити је предузела одговарајуће мјере безбједности.

Позивајући се на неколико извора у Влади Индије, телевизија је пренијела да су приближно два сата прије прве серије напада обавјештајне службе Индије контактирале своје колеге у Шри Ланки и обавестили их о предстојећим нападима.

Такође се наводи да су они том приликом указали да ће мете бомбаша највјероватније бити цркве. Други извор је саопштио да су слична упозорења издата руководству Шри Ланке и 4. и 20. априла.

Према посљедњим информацијама, у терористичким нападима који су се догодили у недјељу у Шри Ланки погинуло је 359 особа, а полиција је ухапсила најмање 100 људи који се доводе у везу са нападима.

Одговорност са низ експлозија преузела је терористичка организација ДАЕШ, иако није пружила доказе о учешћу у нападима на острво.