latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:15 | Аутор: СРНА

И Ковачевић и Балда су били на слободи у складу са законом

Жељку Ковачевићу, који је убијен у Гламочанима, престао је условни отпуст 23. децембра прошле године, а осумњиченом за убиство Емилију Балди доношењем рјешења о амнестији Основног суда Бањалука 22. јануара ове године, саопштено је данас из Министарства правде Републике Српске.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

У саопштењу се наводи да је 23. априла 2018. године Комисија за условни отпуст, на основу Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, а одлучујући о приједлогу руководиоца установе Казнено- поправног завода Бањалука за условни отпуст донијела рјешење којим се Ковачевић пушта на условни отпуст 27. априла 2018. године.

Условни отпуст трајао је до 23. децембра 2018. године, чиме су престале обавезе затвореника по питању поштовања обавеза надзора за вријеме трајања условног отпуста.

Ковачевић је издржавао казну затвора од три године по пресуди Основног суда Бањалука од 23. јануара 2012. године у вези са пресудом Окружног суда Бањалука од 23. маја 2014. године због почињеног продуженог кривичног дјела тешке крађе.

Из извјештаја који је доставио Казнено-поправни завод Бањалука 20. априла 2018. године затвореник је издржао двије године, три мјесеца и 27 дана изречене казне затвора, када је Комисија за условни отпуст, на приједлог Казнено-поправног завода Бањалука донијела рјешење о пуштању на условни отпуст.

У поменутом извјешају наводи се да је сврха кажњавања код затвореника остварена, те да је процес ресоцијализације завршен у оквиру пенолошко-институционалног третмана.

У саопштењу Министарства правде наводи се да је 4. октобра 2017. године Комисија за условни отпуст, одлучујући о приједлогу руководиоца установе Казнено-поправног завода Бањалука за условни отпуст, донијела рјешење којим се Емилио Балдо пушта на условни отпуст 6. октобра 2017. године.

Балди је условни отпуст трајао до 30. јуна 2019. године, али је у међувремену Балдо амнестиран рјешењем Основног суда Бањалука од 22. јануара 2019. године у укупном трајању од четири мјесеца и 23 дана.

Балдо је издржавао јединствену казну затвора од 13 година и три мјесеца, по пресуди Окружног суда Бањалука од 10. новембра 2014. године због пет разбојништава, тешког случаја разбојничке крађе или разбојништва, угрожавања јавног саобраћаја и бјекства лица лишеног слободе.

Из извјештаја који је доставио Казнено-поправни завод Бањалука 30. септембра 2017. године, затвореник је издржао 11 година и шест мјесеци изречене казне затвора, када је Комисија за условни отпуст, на приједлог Казнено-поправног завода Бањалука донијела рјешење о пуштању на условни отпуст.

У извјешају се наводи да је сврха кажњавања код затвореника остварена, те да је процес ресоцијализације завршен у оквиру пенолошко-институционалног третмана.

У саопштењу из Министарства правде Републике Српске наводи се да о условном отпусту затвореника који се налазе на издржавању казне затвора у Казнено-поправним установама Републике Српске рјешава Комисија за условни отпуст, коју именује министар правде, а који не учествује и не утиче на њен рад и одлуке.

- Министар правде Републике Српске је 25. октобра 2016. године именовао Комисију за условни отпуст затвореника која се састоји од пет чланова и коју чине представник Министарства, судија Врховног суда Републике Српске, те три независна члана из релевантне стручне области. Комисија се именује на четири године, те начин рада Комисије уређује се Пословником о раду Комисије за условни отпуст, коју доноси Комисија - наводи се у саопштењу.

Комисија ради у сједницама, кворум за доношење одлука чине три члана и одлучује одлуком већине присутних чланова. До сада све одлуке су биле једногласне.

Комисија, на приједлог директора Установе, може извршити опозив рјешења о условном отпусту у законом прописаним случајевима.

Ковачевић је убијен у понедјељак, 22. априла, навече у Гламочанима код Бањалуке приликом напада ватреним оружјем на власника компаније "Сектор секјурити", "Житопека", "Житопродукт", "Сектор АДС" и "Сектор ЗОС" Славишу Крунића, а Балдо је у Републичко јавно тужилаштво протекле ноћи спроведен као осумњичен за ово убиство.