latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:30 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Градишки мостови на Сави"

Историјска изложба "Градишки мостови на Сави" отворена је данас у Завичајном музеју у Градишци.
У Завичајаном музеју: "Градишки мостови на Сави" - Фото: СРНА
У Завичајаном музеју: "Градишки мостови на Сави"Фото: СРНА

Аутор изложбе Бојан Вујчић, који је и кустос историчар овог музеја, рекао је да изложба обухвата период од 1922. године и изградње првог моста на Сави у Градишци, до маја 1956. године када је изграђен постојећи мост.

- За изложбу су кориштени писани подаци и фотографије из архива БиХ, Републике Српске, градишког Завичајног музеја и Градског музеја из Нове Градишке, те новински чланци и друга литература - навео је Вујчић.

Он је истакао да су градишки мостови на Сави спајали, али и раздвајали људе са двије стране ријеке, као што је то био случај 1995. године када је постојећи мост срушен у току ратних дешавања.

Вујчић је навео да је 1919. године, за вријеме Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Општинско вјеће усвојило иницијативу среског начеленика доктора Милана Тодића да се почне са градњом моста, који је завршен 1922. године, када је у Градишци почео снажнији развој трговине.

- И у доба турске владавине било је наговјештаја и иницијатива за изградњу моста. Пред почетак Првог свјетског рата Земаљска влада у Сарајеву послала је своје људе да процијене гдје би мост у Градишци требало да буде изграђен, али је тада дошло до свађе становништва, пред чији дућан и магазу треба да изађе мост, па је на крају све обустављено - додао је Вујчић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је отворио изложбу, рекао је да прича о мостовима приказује проактивну улогу Градишке, која је кроз историју жељала да гради мостове и прави везе са другим народима, градовима и државама.

- То је путоказ да морамо да користимо мостове, да путем њим доводимо напредне технологије и извозимо оно што произведемо у земље ЕУ - навео је Аџић.

Он је нагласио да су грађани Градишке поносни што ће веома брзо бити положен камен темељац за још један мост на Сави и што ће након његове изградње Градишка имати два моста.

- То ће бити додатни импулс развоју Градишке која жели да постане један средњоевропски град по мјери њених грађана и привредника - додао је Аџић.

Изложба "Градишки мостови на Сави", која је у Завичајном музеју приређена поводом обиљежавања 24. априла - Дана града Градишка, биће отворен наредних 20 дана.