latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:10 ⇒ 17:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: Важна подршка патријарха Иринеја пред састанак са папом Фрањом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, после састанка са патријархом српским Иринејем који је одржан у Патријаршији, а уочи одласка у Ватикан где ће се срести са католичким поглаваром папом Фрањом, да му је веома важна подршка српског патријарха Иринеја пред пут у Ватикан.

Додик је најавио да ће у сусрету са папом Фрањом разговарати о свим могућим темама.

- И овдје сам, као што налаже и мој осјећај да то тако буде, разговарао са његовом светошћу о тим односима и порукама које ћу упутити Папи. Могли би да разговарамо о положају српског народа као хришћанског народа и положају Српске православне цркве. Веома ми је важна та подршка и благослов који сам добио од његове светости - истакао је Додик.

Он је, подсјетивши на одличну, континуирану заједничку сарадњу између Републике Српске и СПЦ, за коју је рекао да је "најважнији идентификациони елемент српског народа", рекао да се та сарадња не одвија само на простору Републике Српске, већ и на простору који покрива Федерација БиХ, на шта указују "огромна средства у обнављању наших цркава".

- Скорији примјер тога је Саборна црква у Мостару, гдје је господин Вучић боравио са мном. Обезбиједили смо сав неопходан новац да се тај Саборни храм потпуно обнови и да се на тај начин обнови и православни вјерски живот у самом Мостару - навео је Додик. Искористио је прилику да пожели грађанима срећне ускршње празнике.

- Чека нас наш највећи празник. У Републици Српској већ се осјећа свечарска атмосфера поводом предстојећег Ускрса - закључио је Додик.

Патријарх српски Иринеј истакао је послије састанка да је важно да "помогнемо једни другима, чинећи све што можемо да проблеме које имамо пребродимо, а који нажалост, нису мали".

Патријарх Иринеј је нагласио да СПЦ поздравља пут српског члана Председништва БиХ Милорада Додика у Ватикан.

- Сматрам да Католичка црква и ми јесмо блиски, има више тога што нас сједињује него што нас раздваја. Садашњи папа је човјек у кога свијет има пуно поверење, и има пуно особина епископа хришћанског. Ми га поздрављамо и драго ми је све што чујемо о њему, а ово ће бити јединтвена прилика да предсједник Додик лично са њим разговара о неким проблемима који се тичу Католичке цркве, али се тичу и наше цркве и нашег народа - поручио је Иринеј.