latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:30 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Додик: Разговараћу са Србима у Мостару

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће разговарати са Србима повратницима у Мостару који су најавили да ће затражити његову помоћ због трасе новог ауто-пута јер, према плану усвојеном у парламенту Федерације БиХ, тај пут треба да пређе преко њихових имања.
Додик - Иринеј - Фото: СРНА
Додик - ИринејФото: СРНА

- Разговараћу онолико колико ја могу да утичем са нивоа Предсједништва. То је, морате да знате, веома мало, али могу да скренем јавну пажњу на ту причу и да видим да ли је уопште могуће размишљати о нечем другом - рекао је Додик новинарима послије састанка са Његовом светошћу патријархом Иринејом данас у Београду.

Он је указао да се ова одлука о траси изненада десила, јер су на дневном реду биле неке сасвим друге трасе.

- Одједном је то пребачено на ту трасу, тако да се превентивно веома тешко могло дјеловати. Разговараћу и са Србима из Мостара, да видим на који начин би то могли заједно да урадимо - рекао је Додик.

Он је истакао да је упознат са овим проблемом, као и са чињеницом да Срби изненадно позиционирање трасе преко својих имања доживљавају као потез уперен искључиво против њих.

- Желим да кажем да се дуго времена води дебата гдје ће ићи траса и стално је био проблем између хрватске и бошњачке заједнице на том простору. Очигледно је да се опредијелило за то јер им је некако најлакше да се нека врста штете направи Србима - рекао је Додик.

Мјештани јужних мостарских насеља, међу којима је највише српских повратника, апелују да планирана траса ауто-пута не иде кроз најплоднију земљу Ортијеша, Ходбине и Малог Поља јер ће нанијети несагледиву штету и пријети поновном исељавању Срба са својих огњишта.

Они траже да се траса ауто-пута измјести тамо гдје је одувијек и била уцртана - на брда изнад Мостара јер тврде да је траса усвојена мимо закона и уцртана преко аеродрома који је проглашен за перспективну војну имовину.