latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:39 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Вучић: Забринутост због забране Српској листи да учествује на изборима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је шокиран и веома забринут због мјере Приштине, односно Централне изборне комисије, да Српској листи забрани учешће на локалним изборима на сјеверу Косова, те да ће на састанку у Берлину питати њемачког канцелара Ангелу Меркел и предсједника Француске Емануела Макрона како се то назива.
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović)

Вучић је рекао да ће Београд сачекати да види шта ће се дешавати послије жалби Српске листе на ту одлуку приштинске изборне комисије, те да чека шта ће му о томе бити речено у Берлину 29. априла на састанку са предстаницима Приштине, Меркелове и Макрона.

- Нећу да кажем на шта ме подсјећа када некоме браните да се неко кандидује, зато што вам се не свиђа нечија политика, иако у њој нема ништа што је противзаконито, нити нарушава људска права и слободе. Како се то назива, то ћу да питам и Меркелову и Макрона и све остале лидере - рекао је Вучић.

Вучић је рекао новинарима у Пекингу, гдје се налази у вишедневној посјети, да ће рећи шта мисли о томе и на предстојећим сусретима у Пекингу са руским предсједником Владимиром Путином и кинеским Си Ђинпингом, мада је потпуно увјерен да су они у сагласју потпуно по том питању са Београдом.

- То су толико невјероватне ствари, да сам шокиран да нечији безобразлук и дрскост могу да иду до тих граница. А шта онда очекујете да буде српска одлука после 10. маја, када прође Ђурђевдан? Да Срби кажу - нема проблема, наметните нам да предсједник Срба буде Рада Трајковић, а предсједник владе Срба онај Слободан Петровић, иако не могу да добију ни 50 гласова, јер нико за њих неће да гласа - рекао је Вучић.

Он је рекао да је зачуђен колика је то доза неодговорности и да Приштина не преза ни од чега.

- То је буквално брутално укидање демократије не дати неком да се кандидује. Је ли неко реаговао из света, па није нико - рекао је Вучић.

Вучић је навео да Бриселски споразум као обавезу Србима намеће учешће на изборима по косовским законима.

- Сада им смета што Српска листа побјеђује, што су огроман новац уложили да униште углед и разоре Српску листу и одвоје Србе од Београда. Колико су само странци створили медија на сјеверу да би разорили углед Српске листе, колико се ради на криминализацији сјевера Косова и Срба са сјевера. Али, нису успјели, зато што Срби све знају и биће уз свој народ и државу - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да је Приштина, пошто милионима долара није могла да промијени вољу српског народа, забрањује Србима да учестувју на локалним изборима, "јер се не свиђају Тачију, Харадинају, Весељију".

Вучић је поручио да Срби знају коју државу подржавају и коју заставу воле, а то је Србија и црвено-плаво-бијели барјак.

"Хоћете да их убијете због тога и склоните из политичког живота, зато што њихова застава није она коју би неко други волио да јесте. А,то то није демократија, то треба да назовемо правим именом", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да га са Запада сваки дан зову да питају да ли има нешто да уради Србија да одобровољи Албанце, али да је његово да заступа интересе Србије, а не некоме да се додворава.

"Увек сам поштовао Меркелову и Макрона и сигуран сам да су много паметнији од мене и да ће нешто да смисле, али ја у овом тренутку не разумем како и о чему да разговарам са Приштином", рекао је Вучић и додао да је Србија на европском путу, да нема хапшења оних који другачије мисле, за разлику од многих земаља.