latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:42 | Аутор: СРНА

Јеринић: Вратити пуни износ плата запослених у Градској управи Добоја

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да се чека сагласност ресорног министарства за повећање буџетског оквира ове локалне заједнице како би плате радника и функционера Градске управе и запослених у предузећима чији је оснивач град биле враћене на износ прије одлуке Скупштине града према којој су умањене за 23 одсто.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

Јеринић очекује да привремена одлука о умањењу плата неће трајати још дуго и да ће оне бити враћене на ранији износ.

- Бирајући између смањења неких плата и отпуштања радника, одлучили смо се на ову непопуларну мјеру са жељом да она траје што краће - рекао је Јеринић новинарима.

Он каже да није упознат са данашњом најавом предсједника Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгане Врабичић да ће се преиспитати законитост скупштинске одлуке о умањењу плата ако она не буде повучена до 15. маја.

Скупштина града Добоја усвојила је 16. априла одлуку о смањењу плата за 23 одсто функционерима и запосленима у Градској управи, као и запосленима у јавним установама и предузећима чији је оснивач и већински власник град.

Предвиђено је да се ова мјера штедње примјењује шест мјесеци због смањеног прилива буџетских средстава, а умањена плата не може бити мања од минималне загарантоване плате у Републици Српској утврђене законом.

Јеринић је тада рекао да је ријеч о привременој мјери, јер у буџету града недостаје 1.000.000 КМ за исплату плата, до чега је дошло због повећања плата које није пратило повећање буџетског оквира. Он је навео да просјечна плата у Градској управи износи 1.004 КМ.