latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:56 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Опростимо једни другима, као и непријатељима нашим

Његова светост патријарх српски Ириније у Васкршњој посланици позвао је све православне хришћане на праштање и помирење, као и на молитву да се врати мир и слобода на распето Косово и Метохију.
Патријарх српски Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ИринејФото: ТАНЈУГ

- Са посебним усрђем данас се молимо васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светога Саве, Светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колијевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине - наводи се у посланици.

Патријарх Иринеј напомиње да је свијет и даље, упркос "небоземној пасхалној радости", суочен са мноштвом искушења и невоља, тероризмом, ратовима и одузимањем људских живота широм земљиног шара.

- Плач и агонија жртава, који до нас допиру највећом брзином путем савремених средстава комуникације, рањавају наша срца. Разноврсна и безбројна разочарења, туга и незадовољство обузимају наше душе. Свуда око нас влада неправда и мржња, а истина се релативизује - наведено је у посланици.

У посланици се додаје да људе врлинског живота клеветају и прогоне, те да се то одвија не само на личном и локалном плану, него и у глобалним размјерама.

Патријарх српски наводи да се данас у цијелом свијету основне хришћанске вриједности потискују у други план, а човјечанству се негдје предлажу, а негдје намећу, не само хришћанству, туђи, већ и њему потпуно супротни системи вриједности.

- У тако изопаченом свијету, ми, православни хришћани, позвани смо да својим примјером свједочимо, ближњима и даљима, побједу живота над смрћу и смисла над бесмислом - нагласио је патријарх Иринеј.

Он је позвао сав српски народ који живи у отаџбини и у расијању да се, у години у којој се прославља велики јубилеј - 800 година аутокефалности Српске православне цркве, радује васкрсењу Христовом и да у љубави и слози чува јединство своје свете Цркве.

- Да никада своје личне или било чије земаљске интересе не претпоставља интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру - навео је он.

Подсјетивши да је Бог собом као вјечном љубављу, својим рукама раширеним на крсту, загрлио све људе и сву творевину и уселио се у нас, пун благодати и истине, патријарх Иринеј је позвао све православне хришћане да загрле крстоваскрсном љубављу Божјом једни друге, као и непријатеље.

- Не само оне који нас воле - љубављу загрлимо и непријатеље наше. Опростимо им јер је и Господ нама на крсту опростио гријехе наше рекавши - "Оче, опрости им јер не знају шта чине" - наводи се у посланици.

Патријарх српски истиче да би људски живот био неподношљив да не постоје ријечи "опрости ми" и "нека ти је просто".

- Опростимо дакле једни другима. Помиримо се једни са другима. Загрлимо једни друге и ходимо светим путем божанске љубави. Сведочимо љубав и њоме живимо - навео је он.

Патријарх је додао да, изражавајући једним устима и једним срцем ове истине, сви православни хришћани широм васељене кличу дану васкрсења.

- Просветлимо се слављем, и једни друге загрлимо, и рецимо - браћо. И онима који нас мрзе. Опростимо све васкрсењем и запјевајмо - Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима који су у гробовима живот даровавши - навео је патријарх српски у посланици.

Патријарх Иринеј је истакао да Црква не смије да живи само за себе као затворена религијска заједница, заокупљена само питањима личне побожности, него да је дужна да радошћу и искуством васкрсења буде чинилац мира и помирења, љубави и солидарности, у цијелом човјечанству.

- У одговору на питање каква је наша вјера и да ли заиста вјерујемо да је Христос васкрсао из мртвих, леже и одговори на све наше невоље, страхове и несигурности, на сва наша искушења, егзистенцијалне недоумице, психолошке конфликте, моралне, друштвене, националне и све друге изазове, личног и глобалног карактера - поручио је патријарх Иринеј.