latinica  ћирилица
24/04/2019 |  15:00 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Српска трпи огромну штету, јер нема новог Савјета министара

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Република Српска трпи огромну штету јер није формиран нови Савјет министара БиХ, а ни власт на нивоу Федерације БиХ.

- Расподјела коефицијената око ПДВ-а посљедњи пут је усаглашена у мају 2017. године. Расподјелу квартално рачуна Управа за индиректно опорезивање, а у свим тим расподјелама коефицијената, Република Српска је била оштећена", рекао је Вишковић новинарима на Јахорини.

Према његовим ријечима, у прошлој години буџет Републике Српске оштећен је за 33 милиона КМ, јер ти коефицијенти нису били усаглашени.

- Електропренос БиХ је посебно питање. Тамо имамо блокаду система већ 16-17 мјесеци. Ту лежи више од 150 милиона КМ у банкама, гдје постоје негативне каматне стопе, јер се новац не улаже, већ лежи, а законом је регулисано колико од тога припада Српској - рекао је Вишковић, напомињући да је то новац за инвестиције.

Он је навео примјер од прије мјесец дана када је у Мостару изгорјела једна трафостаница, чиме је било угрожено снабдијевање западне Херцеговине електричном енергијом.

Вишковић је навео да је из Требиња посуђена трафостаница, док се не набави нова, вриједна 2,5 милиона КМ, што је он лично потписао и одобрио испред Републике Српске, као предсједник Скупштине акционара Електропреноса.

Он је подсјетио да је на енергетском самиту у Неуму прије пар дана информисао стране амбасадоре да су средстава Електропреноса блокирана, што је на штету многих фирми у Републици Српској и ФБиХ које су ускоспецијализоване за рад за потребе Електропреноса.

Према његовим ријечима, блокиране су инвестиције од којих имају користи сви грађани БиХ.

Вишковић је додао да Путеви Републике Српске не могу да реализују кредит Европске банке за обнову и изградњу за иградњу ауто-пута на Коридору "Пет це", јер Савјет министара у техничком мандату није донио формалну одлуку о томе.

- Влада Републике Српске је више него спремна, да чим се изабере власт у ФБиХ, организује састанак, ако треба и заједничке сједнице влада, да се договарамо око ових животних питања свих грађана БиХ - истакао је Вишковић.