latinica  ћирилица
24/04/2019 |  15:21 ⇒ 25/04/2019 | 07:56 | Аутор: РТРС

Додик код патријарха уочи сусрета са папом

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, састао у Београду се патријархом српским Иринeјeм.

Уочи сутрашњег сусрета са папом Фрањом у Ватикану, Додик је нагласио да му је важно да има благослов патријарха.

Ми јесмо двије цркве, али нас више спаја него што нас раздваја, поручио је патријарх предсједавајућем Предсједништва, уочи његовог сусрета са поглаваром римокатоличке цркве, напомињући да и он, али и цијели свијет, посебно цијене актуелног папу Фрању.

- Садашњи папа је човјек у којег свијет има пуно повјерење, тако да га ми поздрављамо и драго нам је све што чујемо о њему. Ово ће бити прилика јединствена да наш предсједник лично са њим разговара о неким проблемима који се сигурно тичу католичке цркве али о нашим проблемима - истакао је патријарх Иринеј.

Састанак у Ватикану више је од само протоколарног сусрета предсједавајућег Предсједништва и папе, јер Додик сматра да двије цркве могу одиграти значајну улогу у односима народа.

- Овдје сам, како се налаже, разговарао са патријархом о тим могућим проукама које ћу ја, уз поздрав патријарха, упутити папи, и разговарати и на тему положаја српског народа као хришћанског народа и СПЦ, стога ми је веома важна подршка Његове светости - каже Додик.

Српска православна црква представља најважнији идентификациони елемент српског народа, каже Додик и поручује да ће свагдје тамо гдје СПЦ дјелује, постојати српски идентитет.

- Све што сам чинио и радио, чинио сам да јача повјерење у СПЦ и данас могу са сигурношћу рећи да је то један од највећих успјеха мог политичког и животног рада - нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

- Драго ми је да у овој кући видим правог честитог Србина, који чини све да нам Дрина не буде граница, да помогнемо једни другим. Треба да будемо једиствени јер смо тако јачи него када смо подијељени - навео је патријарх српски.

Патријарх српски пожелио је срећан и благословен предстојећи Васкрс и да га прославимо како приличи хришћанима јер то је, каже, темељни празник наше вјере.

У Васкршњој посланици, између осталог, позвао је све на праштање и помирење, као и на молитву да се врати мир и слобода на распето Косово и Метохију.