latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:18 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Бањалука: Предавање аутора књиге "Мрежни рат против Срба"

Аутор књиге "Мрежни рат против Срба" Слободан Стојичевић одржао је на Факултету безбједносних наука у Бањалуци предавање о савременим видовима наметања воље државама чија је политика супротна интересима Сједињених Америчких Држава.

Стојичевић је Републику Српску уврстио у блок предвођен Русијом, Кином и Ираном, који се, каже, успјешно бране од тог утицаја.

Близак сарадник руског филозофа Александра Дугина, Слободан Стојичевић говорио је о методама неолибералне елите која, како каже, мрежни рат примјењује у областима: економије, културе, вјерских група и медија.

Мрежни рат дефинише као класичну војну доктрину примјењену на цивилну сферу.

- Као што се управља војним јединицама у класичном рату, исто тако се невладиним организацијама управља у мрежном рату. За нас Србе је веома важно да знамо принципе вођења мрежног рата - каже Стојићевић.

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић истиче да је веома важно што је Стојичевић студентима указао на опасности мрежног рата на Балкану и што им је говорио и о начинима одбране.

- Врло лијепим ријечима је говорио о Републици Српској као слободној територији која и даље одолијева свим тим притисцима и техникама о којима је говорио - истиче Ћеранић. 

Стојичевић сматра да су знање и квалитетни закони најважнији предуслови одбране суверених држава од центара који посежу за методама мрежног ратовања.