latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:48 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Фоча: Почиње модернизација и доградња Универзитетске болнице

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић и генерални директор мостарске фирме "Медикал" Јасмин Ђонко потписали су данас уговор о реализацији пројекта модернизације и доградње ове здравствене установе вриједног 16.379.588 КМ, а потписивању је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

У оквиру пројекта "Модернизација Универзитетске болнице у Фочи-реконструкција, доградња централног објекта Б и набавка опреме" планирана је реконструкција и доградња централног објекта Б површине 8.279 метара квадратних, као и набавка медицинске опреме.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић рекао је да ова установа добија четири нове операционе сале, коронарну јединицу, комплетну радиолошку опрему са ангио-салом и опрему за сва болничка одјељења.

- Опремићемо и пријемно-ургентни блок и добити добар поликлинички блок, гдје ће бити смјештене све амбуланте, које ће имати кабинете за ендоскопију, за физикалну медицину и рехабилитацију, тако да болница први пут постаје комплетна у смислу пружања услуга пацијентима - навео је Марић.

Директор "Медикала" Јасмин Ђонко навео је да ће радови почети одмах након Васкрса.

- Рок је годину дана, а ми се надамо да ћемо завршити и прије рока - рекао је Ђонко.

Министар Шеранић истакао је да је модернизација фочанске болнице веома значајна, не само за становништво Подриња, већ и цијеле Херцеговине.

- Отварањем ангио-сале, стратешки заокружујемо једну причу "златног сата" у вези са рјешавањем акутног инфаркта миокарда. Са капацитетима у Бањалуци, Бијељини и сада у Фочи имаћемо добру мрежу пружања здравствених установа у збрињавању тог обољења - навео је Шеранић.

Он је додао да је веома важно што ће ова установа добити додатне капацитете за развој младих кадрова са Медицинског факултета у Фочи.

- То даје прилику и онима који су мало искуснији да наставе научно-истраживачки рад, да буду још активнији, тако да заједно здравствени радници на овом простору могу да раде још квалитетније - нагласио је Шеранић.