latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:56 ⇒ 25/04/2019 | 12:33 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Хашка подморница" Винка Пандуревића

У Београду је данас представљена књига "Хашка подморница", аутора пензионисаног генерала Винка Пандуревића, која представља његове дневничке записе као хашког притвореника.

О дјелу, у којем аутор дочарава орвеловски карактер Хашког трибунала и приказује мноштво плеоназама и политичко-правне мимикрије, говорили су некадашњи предсједник Владе Србије, потпредсједник Владе СРЈ и хашки осуђеник Никола Шаиновић, књижевник Мирослав Тохољ, као и новинари Миодраг Попов и Миломир Марић.

Шаиновић је истакао да је ова књига, прије свега, споменик, а не ауторско дјело или мемоарски записи.

Према његовим ријечима, књига има и одличан наслов, јер Хаг и јесте подморница са више мора која се преплићу.

- Једно је море геополитичко са свјетским односима, друго је море рат на нашем простору, борба за сопствени народ, добро и зло, злочини. Треће море је унутар зидова Хашког трибунала - навео је Шаиновић.

Тохољ је рекао да се Пандуревићева књига заснива на документима и чињеницама које повремено интерпретира, али објективно.

Он је навео да је Пандуревић у уском кругу најобразованијих официра на простору бивше Југославије.

Аутор је рекао да је ова књига "биографија притворске јединице", коју назива хашком подморницом, јер она и јесте седам метара испод нивоа мора.

Он је навео да то дјело обухвата његова притворска размишљања али само по мјесту настанка.

- По свој суштини, то су моја животна размишљања, мој поглед на живот и слободу и са слободе и са неслободе - додао је Пандуревић.

Пандуревић је захвалио свима који су га подржавали, друговима и саборцима са којима је био на истом задатку.

- Бранили смо свој народ и слободу, државне институције српског народа и стварали нове по мјери и потреби, али не на штету других народа и грађана - рекао је Пандуревић.

Пандуревић је истакао да при томе није било никаквог злочиначког подухвата.

- Нисмо били ни у каквом удруженом злочиначком подухвату, како каже злогласно тужилаштво Хашког трибунал, а о чему има доста у овој књизи - рекао је он.

Пандуревић је указао на осјећај тежине неправде, која се у Хагу у форми селективне правде и осуде само Срба, примјењивала над њима као јединим кривцима за ратове.

- Свјесни смо да су све стране чиниле злочине, па и наши сународници, али важно је рећи да ти злочини нису били дио планова српског државног и политичког руководства, него злочиначко поступање појединца и група - истакао је он.

Промоцији Пандуревићеве књиге, који је доктор социолошких наука, присуствовао је и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.