latinica  ћирилица
24/04/2019 |  17:59 ⇒ 19:06 | Аутор: Независне

Апел ректора јавних универзитета

Ректори јавних универзитета у БиХ учествују у раду 4. Форума ректора Југоисточне Европе и западног Балкана, који се одржава у Подгорици.
Јавни апел ректора јавних универзитета - Фото: nezavisne novine
Јавни апел ректора јавних универзитетаФото: nezavisne novine

На маргинама ове конференције, ректори су разматрали тренутну ситуацију у вези са реакредитацијом универзитета и акредитације студијских програма, те упутили јавни апел Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и цјелокупној јавности.

- Високо образовање стратешко је и развојно подручје сваког друштва, па тако и у БиХ. Развој високог образовања, с тим у вези, примарни је приоритет свих структура друштва, а на посебан начин њихових оснивача - наведено је у апелу.

- Оснивачи и агенције дужне су у синергији с институцијама високог образовања да траже оптималне моделе сарадње како би високо образовање својом изврсношћу допринијело бржем развоју друштва и његовом укључивању у европске процесе. Да би се тај процес оснажио и убрзао, позивамо Агенцију високог образовања и осигурања квалитета у БиХ и друге агенције да своје дјеловање ускладе са законским прописима и интересима развоја високог образовања. Овдје мислимо на убрзавање процесе институционалне реакредитације и акредитације студијских програма, јер јавни универзитети не смију да трпе штету због самовољних поступака појединаца и појединих институција/агенција - наводи се у апелу који су упутили ректори.

- Свако успоравање и самовоља, веома су штетни за наше дјеловање и сматраћемо га штетним и опасним за све процесе развоја науке и високог образовања у БиХ. Институције високог образовања свјесне своје улоге у развитку друштва улажу и уложиће додатне напоре, а све с ациљем како би високо образовање остало генератор развоја друштва и свих вриједности које наше друштво чини посебним у овом дијелу Европе и свијета - каже се у апелу.

Овај апел су упутили проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, проф. др Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Рифет Шкријељ, ректор Универзитета у Сарајеву, проф. др Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару, проф. др Нермина Хаџиграхић, ректор Универзитета у Тузли, проф. др Дамир Кукић, ректор Универзитета у Зеници, проф. др Невзет Велаџић, ректор Униврерзитета у Бихаћу и проф. др Елвир Зломушица, ректор Универзитета "Џемал Биједић" Мостар.