latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:13 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

О безбједносној ситуацији у Српској на наредној редовној сједници НСРС

Шефови клубова у Народној скупштини Републике Српске једногласно су одбацили захтјев опозиције да на посебној сједници Парламента разматрају стање безбједности.

Умјесто тога, то питање биће прва тема наредне редовне сједнице.

- Колегијум је усвојио закључак да прва сљедећа сједница Народне скупштине, редовна, има тачку безбједносна ситуација у Републици Српској и то прву тачку, и послије нормално да иду тачке које су на дневном реду - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Ипак, питање безбједности било је неизоставна тема посланика и прије њиховог уласка у салу.

Шеф посланичког клуба Уједињене Српске осудио је изјаве појединих опозиционара који убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића доводе у везу са властима.

- МУП Републике Српске је за само 15 сати пронашао починиоце. Ови људи из опозиције су дужни да се извине власти због оваквих ствари - категоричан је Костадин Васић.

Питање безбједности и унутар сале доминирало је првим дијелом засиједања.

- Не ваља нам систем. Не ваља нам амбијент у којем живимо. Осјећа се да несигурност влада међу људима, међу обичним људима. Кад кажем обичним, малим, гдје сврставам и себе - каже Јелена Тривић из ПДП-а.

- Кад сам рекао да је осјећај безбједности релативна ствар, ја сам гворио о осјећају, а не о томе је ли неко сигуран или не, већ како се ко појединачно осјећа - додаје СНСД-ов Игор Жунић.

Неизоставна тема међу посланицима били су и медијски наводи да је Жељко Ковачевић, један од нападача на Славишу Крунића, требао да буде у затвору.

- Ја сам у медијима прочитао да је убица имао казну од пет година затвора и да је није одлежао само зато што му судија нија потписао рјешење да иде у затвор - наводи Томица Стојановић из СДС-а.

- У два наврата, а у вези са једним од починилаца овог бруталног убиства, судови су поступали. Прва казна је била пет година, друга три, и он је своју казну издржао - истакао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Уз ресорног министра, наводе да Ковачевић није одслужио казну, демантовало је и Министарство правде, али и бањалучки Основни суд.

У саопштењу стоји да је у априлу прошле године Ковачевић пуштен на условни отпуст и да му је правоснажно изречена казна затвора истекла осам мјесеци касније, у децембру.