latinica  ћирилица
24/04/2019 |  19:03 ⇒ 25/04/2019 | 07:50 | Аутор: РТРС

Милионска улагања у модернизацију Универзитетске болнице Фоча

У седму деценију постојања Универзитетска болнице Фоча улази са милионским улагањима у реконструкцију, доградњу и набавку савремене опреме.

Улагање од 16,3 милиона марака је највеће улагање од оснивања, што ће допринијети унапређењу дијагностиковања, превенције и лијечења болести.

На Педијатријском одјељењу са опремањем простора стиже и нова опрема и дијагностички кабинети.

Педијатри се радују јер ће пацијентима – од новорођенчади до 15 година узраста, уз савремене процедуре бити лакше успоставити дијагнозу и квалитетније лијечење.

- У домену дјечије пулмологије, кардиологије, неурологије, то су апарати за ултразвук са новим савременим сондама - прича Биљана Милинковић, начелница Педијатријског одјељења Универзитетске болнице Фоча.

 Уз опремање и реконструкцију и доградњу на 8.279 квадратних метара од ургентно-пријемног блока до поликлинике створиће се бољи услови за рад по савременим стандардима.

- Добијамо четири нове операционе сале, нову коронарну јединицу, комплетну радиолошку опрему са ангио салом, ултразвучну опрему за сва одјељења - појашњава Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Извођачу је за завршетак радова остављено 12 мјесеци.

- Радови почињу одмах иза Васкрса и већ први дан улазимо са нашим тимом. Надам се да ћемо то у врло брзом року завршити, чак и прије рока,јер смо разрадили детаљно план - нагласио је Јасмин Ђонко, генерални директор "Медикал" Мостар.

Универзитетска болница Фоча је наставно-научна база за више од 1.500 будућих љекара, стоматолога, медицинара, специјалних едукатора и рехабилитатора.

- Врло је важно што ова установа добија додатне капацитете. Не само простор, него и опрему. Прије свега због студената, али и оним искуснијим који би да натаве свој научно-истраживачки рад - каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У Универзитетској болници у Фочи годишње се кроз болничке и амбулантне услуге лијечи више од 80.000 пацијената из свих крајева Републике Српске, Федерације БиХ и сусједних Србије и Црне Горе.