latinica  ћирилица
24/04/2019 |  19:25 | Аутор: СРНА

Радановић: Mигранте могу измјестити, али не на српску земљу

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић поручио је данас да Одбор подржава иницијативу за измијештање мигрантског центра изван Бихаћа и Велике Кладуше у ненасељено подручје у близини границе са Хрватском, али да то подручје не може бити српска земља.
Ђорђе Радановић - Фото: nezavisne novine
Ђорђе РадановићФото: nezavisne novine

Радановић пита која је то локација за измијештање миграната која је јуче договорена на састанку министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и представника власти Унско-санског кантона јер такво ненасељено подручје не постоји, а да није ријеч о српској земљи.

- Мигранти се могу измјестити тамо гдје ненасељена бошњачка земља - рекао је Радановић Срни и додао да, можда, постоји један одсто таквог подручја у Унско-санском кантону.

Он каже да је престалих 99 одсто ненасељене територије српска земља и српска села, гдје су и српске цркве.

Радановић је напоменуо да су уз границу са Хрватском српска села, између осталих, Лохово, Дољани, Рачић, као и да је у некима, као што су Липа, Теочак и Дубовско, према попису из 1991. године, било је 100 одсто српско становништво.

- То су, нажалост, сада празна села зато што су становници протјерани 1992. или 1995. године - рекао је он.

Радановић је поновио да овај одбор подржава иницијативу да се мигрантски центар измјести, али тамо гдје је бошњачка заједница, а не тамо гдје су српска села.

Он је нагласио да су српска села пуста, да у ријетким селима живи један до два повратника, а да Влада Унско-санског кантона не жели да помогне да се Срби врате на своја огњишта, блокира њихов повратак, не жели увести електричну енергију у та села.

Радановић је подсјетио да је прошле године био покушај да се населе мигранти у Меденом пољу поред Босанског Петровца, када да је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ организовао масовну медијску акцију и људе да се побуне.

- Послије тога су покушали да у селу Липа населе мигранте, опет смо интервенисали, организовали људе, писали петиције - додао је он.

Радановић је указао на Анекс седам Дејтонског споразума, за који све бошњачке партије кажу да није спроведен.

- Када је ријеч о повратку Бошњака у Српску, они кажу да Анекс седам још није спроведен, онда се не могу насељавати ни мигранти из исламских земаља у српска села - истакао је Радановић.

На јучерашњем састанку Мектића и представника кантоналне власти договорено је да ће Градско вијеће Бихаћа почетком маја одредити нову локацију за мигрантски центар ван насељених мјеста и ближе граници са Хрватском.