latinica  ћирилица
24/04/2019 |  19:28 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Требиње: Све спремно за туристичку сезону, очекује се велики број туриста

Смјештајни капацитети за предстојеће васкршње и првомајске празнике у Требињу још нису попуњени, али се очекује да ће бити у наредних неколико дана када би најјужнији град Српске требало да посјети велики број туриста, нарочито из Србије и Црне Горе, рекао је Срни директор требињске Туристичке организације Марко Радић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Радић је навео да Требиње располаже са 2.000 регистрованих лежајева, те да су туристима, осим центра и Старог града, најинтересантније локације манастири Тврдош и Херцеговачка Грачаница.

Он је додао да је за све већи број туриста који посјећују Требиње незаобилазна локација комплекс хотела "Град сунца".

Према његовим ријечима, у Требињу је за прва три мјесеца регистровано 8.578 ноћења, што је за пет одсто више него у истом периоду прошле године, када их је било 8.096.

- Од укупног броја регистрованих ноћења за прво тромесјечје, највише туриста је било из Србије, затим из Црне Горе али и из Јужне Кореје - истакао је Радић.

Када је ријеч о дневним посјетама, Радић је навео да највише туриста долази из Њемачке, затим из Белгије, Шведске и Србије.

Он је изразио очекивање да ће у предстојећој сезони бити настављен тренд повећања броја ноћења и дневних посјета.

- Очекује нас низ манифестација током сезоне које ће додатно привући туристе. Познато је да је Требиње први град у Републици Српској којег је надлежно министарство прогласило туристичким мјестом, што говори да је најбоља дестинација у прољећном и љетњем периоду у Српској - истакао је Радић.

Требиње је и прошле године имало рекордан број туриста, а бројка од 93.929 регистрованих ноћења говори о увећању од око 36 одсто у односу на 2017. годину, подаци су требињске Туристичке организације.

Највећи број ноћења у прошлој години остварили су страни туристи, а највише их је дошло из Турске, Француске, Јужне Кореје и Србије.

Требиње је у прошлој години посјетило 70 одсто странаца, док је домаћих туриста било око 30 одсто.