latinica  ћирилица
24/04/2019 |  20:47 ⇒ 20:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби из Словеније желе нови кровни савез

Представници Срба из Словеније покренули су иницијативу да оснују нови савез под именом Савез Срба из Словеније, наводе Штајерске новице.
Амбасада Србије у Словенији-архива - Фото: Screenshot
Амбасада Србије у Словенији-архиваФото: Screenshot

Овај нови савез требало би да под један кров уједини све савезе и српска друштва у Словенији са циљем да заједнички ријеше српско питање у Словенији.

Одлучено је да се Срби из Словеније, који су до сада били повезани у различитим савезима и друштвима и веома слабо су сарађивали повежу и уједине, наводе Штајерске новице.

Покровитељство иницијативног одбора преузела је Амбасада Србије у Љубљани, уз подршку Министарства правде Србије и Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама.

Ову иницијативу помоћи ће и чланови филмске секције СКД Штајерска заједница, а пројекат "600 година православља у Словенији" већ је пријављен Министарству културе Србије.

Филм о 600 година боравка Срба у Словенији требало би да допринесе томе да они буду признати у тој земљи као национална мањина.

Новине наводе и да се Срби који живе у Словенији припремају за прославу Ускрса по Јулијанском календару.

Највеће окупљање православних верника биће у православној цркви у Љубљани, а вјерници ће се окупити и у црквама у Марибору, Цељу, Крању, Копру и Мурској Соботи.

У Копру је почела и изградња православне цркве, а постављању камена темељца присуствовао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије и велики број представника православне и католичке цркве, као и политичари из овог дијела Словеније.