latinica  ћирилица
24/04/2019 |  20:58 ⇒ 25/04/2019 | 12:33 | Аутор: СРНА

Златна вила за "Наше дане" и "Шест ликова тражи аутора"

Најбоља представа 14. Међународног фестивала позоришта Златна вила, по оцјени жирија је "Шест ликова тражи аутора" Сатиричког казалишта Керемпух из Загреба, а, према оцјени публике, "Наши дани" Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Награду за најбољу режију освојио је Оливер Фрљић за "Шест ликова тражи аутора", за најбољу глумицу Линда Бегоња која у тој представи игра пасторку, а Сандра Деканић добила је награду за најбољи костим у тој представи.

Награду за најбљег глумца равноправно дијеле Љубиша Савановић за улогу Драге Ћука у представи "Наши дани" Народног позоришта из Бањалуке и Андрија Кузмановић за улогу приповједача у представи "Осама - касаба у Њујорку" Звездара театера из Београда.

Осим награде публике и награде за најбољег глумца, у Бањалуку су отишле и награде за најбољу сценографију Драгани Мацан Пурковић и за најбољег младог глумца Данилу Керкезу за улогу Бобе, као и посебна награда за драмски текст Жељку Стјепановићу.

Звездара театру из Београда, осим награде за најбољег глумца, припале су и награде за најбољу ауторску музику Дејану Пејовићу и за најбољу младу глумицу Иви Илинчић за улогу Милице, као и посебна награда за драматизацију текста Кости Пешевском и Дарку Бајићу.

У такмичарском дијелу фестивала учествовали су и Босанско народно позориште Зеница с представом "Равна плоча" и Градско позориште Подгорица с представом "Чувари твог поштења", а у ревијалном Народно позориште у Београду и Народно позориште Сомбор са дуодрамом "Френки и Џони", те Градско позориште Јазавац из Бањалуке с комедијом "Брачни пар/астос/" која је вечерас изведена у част награђених и којом је затворен овај седмодневни фестивал.

Селектор фестивала је Марко Мисирача, а чланови жирија Иван Обренов, Предраг Бјелошевић и Гордана Гаџић. Спонзор награде за најбољу представу је Творница кекса Мира Приједор, а спонзор награде публике Арселор Митал Приједор. Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

У Приједору се од 1993. до 2006. године одржавао фестивал Кочићева српска сцена. Иако концепцијски различит, нови фестивал наставља се на традицију претходног и стога је одлука организатора да уз назив овогодишњег фестивала стоји и редни број 14.

У Приједору ће се одржавати бијенално, смјењујући се са Међународним фестивалом хорова Златна вила који се одржава од 2001. године. Оба фестивала носе исто име, баштинећи традицију Српског православног друштва "Вила" основаног у граду на Сани 1885. године.