latinica  ћирилица
24/04/2019 |  22:06 ⇒ 23:04 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворена изложба фотографија о Херцеговини

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је отворена изложба фотографија "Херцеговина - нашим очевима, за покољења", аутора Александра Радоша из Београда.
Изложба фотографија "Херцеговина - нашим очевима, за покољења" - Фото: Сенссервис
Изложба фотографија "Херцеговина - нашим очевима, за покољења"Фото: Сенссервис

Радош је истакао да је изложба настала као плод једногодишњег рада, путовања кроз упечатљиве предјеле који су специфични за Херцеговину. 

- Ова изложба је почетак пројекта ка трајној замисли - биљежењу Херцеговине на ликовно-фотографски начин. Идеја је да се уради фотомонографија која би, кроз фотографије, величала љепоту Херцеговине - навео је Радош, чији су коријени из Херцеговине.

Он је рекао да је изложбу посветио свом оцу, али и свим Херцеговцима, да освијетли какву љепоту ово подручје има.

Организатор фотографисања Предраг Черовић навео је да је изложба продајног карактера, са циљем да буду обезбијеђена новчана средства за монографију и нову "фото-туру" по Херцеговини.

Он је појаснио да су фотографије израђене на фото-платнима постављеним на блинд-рамове, што им даје посебну чар. 

- Ово је Александров и мој дуг према очевима који су Херцеговци. Радо бисмо наставили пројекат чији је крајњи циљ монографија, али то изискује финансијска средства због чега је изложба продајног карактера - навео је Черовић.

Изложбу чини педесетак фотографија, на којима су, осим природних крајолика, старих кућа и грађевина, приказани и манастири и културно-историјски споменици.

Изложба, коју ће требињска публика моћи да погледа и током маја, биће отворена у Београду крајем јуна.