latinica  ћирилица
25/04/2019 |  10:59 ⇒ 12:29 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Ситуација на Корејском полуострву се стабилизује захваљујући Киму

Ситуација на Корејском полуострву се у посљедњих неколико мјесеци стабилизује захваљујући иницијативама лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Састанак Кима и Путина (Фото: kremlin.ru) -
Састанак Кима и Путина (Фото: kremlin.ru)

Он је на пријему у част Кимове посјете Русији рекао да су прошле године Москва и Пјонгјанг обиљежили 70 година од успостављања дипломатских односа.

- Дошли смо до тог датума у веома сложеној ситуацији на међународној сцени. Међутим, упркос томе, захваљујући иницијативама Ким Џонг Уна, у посљедњих неколико мјесеци ситуација се стабилизује - рекао је руски предсједник.

Путин је нагласио и да Русија тежи да активно учествује у процесу проналаска политичког и дипломатског рјешења за корејски проблем.

Он је поздравио и напоре сјевернокорејског руководства због успостављања директног дијалога са САД, као и напоре да се односи између Сјеверне и Јужне Кореје нормализују.

Руски предсједник је поновио став Москве да не постоји алтернатива мирном рјешавању нуклеарног проблема Корејског полуострва, те је изразио увјерење да ће Русија наставити да сарађује како би се тензије смириле.

- Како гласи корејска мудрост: "Заједничким снагама и планину је могуће помјерити". Сигуран сам да у томе лежи суштина успјеха - закључио је Путин.

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун је рекао да је његов дијалог с руским предсједником Владимиром Путином, који је започео био конструктиван, и даље бити такав.

- Надам се да ће се наши преговори наставити у истом смјеру, као плодни и конструктивни - рекао је Ким.

Састанак Кима и Путина трајао је око два сата, двоструко више од предвиђених 50 минута.

У току је састанак делегација две државе који се одвија на Савезном универзитету у Владивостоку, на крајњем истоку Русије.