latinica  ћирилица
25/04/2019 |  12:14 ⇒ 12:15 | Аутор: klix.ba

Гас у ФБиХ од 1. маја поскупљује за скоро 30 одсто

Влада Федерације БиХ дала је данас сагласност да велепродајна цијена гаса за дистрибутивна привредна предузећа буде виша за 29,29 одсто. Од 1. маја цијена ће бити 0,64 КМ по стандардном кубном метру.
Гас - Фото: илустрација
ГасФото: илустрација

У ову цијену није урачунат ПДВ. Како је саопштено из Владе ФБиХ, одлука је донесена након што је 22. априла Федералном министарству трговине БХ-Гас д.о.о. Сарајево доставио захтјев за промјену велепродајне цијене природног гаса према дистрибутивним компанијама. Уз захтјев је стигла и одлука Надзорног одбора ове компаније, као и позитивно мишљење Федералног министарства енергије, индустрије и рударства.

БХ-Гас је у јануару ове године тражио повећање цијена гаса за 31,3 посто, али је федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић казао да толико повећање цијене не долази у обзир те да се у разматрање може узети само повећање од три до пет посто. На крају ће повећање ипак износити 29,29 одсто.

Директор БХ-Гаса Јасмин Салкић рекао је тада како је повећање искључиво засновано на порасту цијена нафте и нафтних деривата у 2018. години, а да је слиједом тога дошло до директног повећања руске набавне цијене гаса. Такође, тада је наведено како се БХ-Гас почео суочавати с енормним губицима на разлици између набавне и продајне цијене гаса, који су у мјесецу јануару на дневној бази износили отприлике 80.000 КМ.