latinica  ћирилица
26/04/2019 |  18:36 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановићева састали се у Ватикану са папом Фрањом (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састали су се у Ватикану са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом. Додик је оцијенио да су се на састанку са папом сагласили да је важна сарадња институција на различитим нивоима и БиХ и Републике Српске са католичком црквом, те да је неопходна толераниција и сарадња са свим вјерским заједницама, и хришћанским и исламским.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је врло важан састанак који су она и предсједавајући Додик имали са папом Фрањом, да носи најбоље утиске и да је Српска уважена и у Ватикану.

Посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорад Додик, али и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић Светој столици протекла је у одличном разумијевању и у таквом тону су и вођени разговори. Можда у прилог томе иде најбоље податак да обично посјете код папе Фрање трају двадесетак минута. Посјета наше делегације трајала је само код папа Фрање 45 минута. Исто толико и код државног секретара Свете столице Пјетром Паролином.

Велико задовољство у нашој делегацији након посјете Светој столици и састанцима са папом Фрањом и државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик пренио је и поздраве патријарха Иринеја са којим је разговарао прије одласка у Ватикан.

- Папа је изразио задовољство чињеницом да је заједно са патријархом трасирао пут у вези са канонизацијом Алојзија Степинца кроз комисију коју су заједно формирали и начин на који ће се то одвијати - рекао је Додик и додао - Ово је једна важна посјета у којој смо поново афирмисали основне вриједности очување стабилности, добре сарадње и љубави међу људима.

Фото: РТРС

Република Српска је назаобилазна тема сваког разговора па је и овдје Додик папи Фрањи пренио ситуацију из Српске, и све видове сарадње са католичком црквом, од рада католичке Гимназије, изградње Дома за стара лица и обнове цркве на Петрићевцу.

- Потребно је чинити све да се људима осигура рад и мир. Овдје сам наишао на свијест о томе да значајан број људи одлази, да то није проблем нас, него и Запада и њихових стратегија да привуку младу радну снагу, да је то додатно пражњење тих простора. Из тог разлога је потребна што боља сарадња органа власти и вјерских заједница. Порука папе је да се ради на толеранцији, на сарадњи са свим вјерским заједницама, и хришћанским и исламским и да је то начин на који можемо ићи даље. Да се не смије дозволити оно што се десило на Новом Зеланду и Шри Ланци, јер ако то преузме свијет, онда је свијет у додатној нестабилности и додатном хаосу - сматра Додик.

Фото: РТРС

За предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић ово је био врло важан састанак. Истиче понос да је била дио делегације, али и чињеници да је папа Фрањо на овај начин упутио честитку свим православним вјерницима за предстојећи Васкрс.

- Према томе, и тај вид пажње и међусобног разумијевања постоји. Наравно да смо разговарали о општим стварима. Они су упознати са ситуацијом и у БиХ и у цијелој регији. Порука је да се не заробљавамо превише прошлошћу и да гледамо у будућност. Оно што охрабљује је да постоји једна свијест да су тамо компликовани односи и да свако треба радити са своје стране и да допринесе некој додатној стабилности. Овдје сам имала прилику да као предсједница Републике Српске да учествујем на овим састанцима, али исто тако охрабрена оним што сам чула да се води пажња о интересима етничких заједница конститутивних народа у БиХ. Наравно, они су по логици ствари више заинтересовани и за ствари које су везане и за изборни закон, за статус Хрватске, односно католичке популације што је сасвим разумљиво. Али у свему овоме, видјела сам једну додатну димензију да се разговара на равноправан начин према свима и да се уважава и Републике Српска на овај начин и ја сам због тога задовољна - рекла је Цвијановићева.

Оперативни дио разговора вођен је са кардиналом Пјетром Паролином. Формирање власти на нивоу БиХ који је у застоју је недопустиво и потребно је да се заврши како би се постигао пуни демократски потенцијал и испунила изборна воља народа.

- Он је савршено добро разумио конкретне проблеме. било је ту проблема и око потребе да се донесе Изборни закон у БиХ. Ја сам упознао Полина да Република Српска и ми из Српске не видимо проблем зашто тај Изборни закон не би био донесен, како би заштитио све заједнице. Наравно, поред општег приступа потребе да су сви једнаки, да су једнако подржани овдје се видјела потреба да се укаже и на тешку политичку ситуацију, прије свега Хрватам, односно католика и да је то неопходно да буде на бази паритета, онакокако је то и предвиђено самим Дејтонским споразумом. Да свака врста узимања права дефинитивно доприноси до нестабилности и одласка људи са тих простора - навео је Додик.

Фото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је посјета Ватикану била веома важна.

- Зато што оно што се дешава у ватикану, прате сви и онда кад се дешавају састанци и разговори који су везани заСвету столицу то прате сви. И ово је наравно начин да се и свима другима пошаље слика. Можда ми некада, генерално болујемо од тога да све покушавамо да умањимо, да све покушавамо да обезвриједимо итд. Важно је да преставници из Српске, српски члан Предсједништва имају прилику да дођу на овакве састанке и ја сам веома задовољна што смо позвани - рекла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Ватикан очигледно одлично познаје стање у БиХ од уговора који постоје и који се дају надоградити, недостатку доброг Изборног закона до потребе да се обезбиједи потпуна једнакоправност свих у БиХ.