latinica  ћирилица
27/04/2019 |  10:10 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Aваз: Oпасни селефија из Зенице Мектићев кључни свједок

Харун Челенка из Зенице, за кога су поједини медији тврдили да га је хрватска Безбједносно-обавјештајна агенција покушала врбовати да би пребацио оружје у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона, радикални је селефија који подржава "Исламску државу", о чему је упознат и министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, пише "Дневни аваз".
Мектићев свједок опасни је радикал - Фото: Screenshot
Мектићев свједок опасни је радикалФото: Screenshot

Према наводима "Аваза", Челенка је припадник селефијске заједнице из Зенице, али тренутно живи и ради у Травнику.

"Аваз" пише да је ријеч о радикалном селефији који подржава "Исламску државу" и поступке која ова терористичка организација проводи широм Европе и свијета, што потврђују бројне фотографије и статуси које је објављивао на друштвеним мрежама, али је послије афере "селефије" избрисао и угасио све профиле.

Челенка је често током 2007. године на друштвеним мрежама објављивао статусе и фотографије у којима подржава "Исламску државу".

Лист наводи да је о његовим радикалним статусима и дјеловањима почетком прошле године упозната и Обавјештајно-безбједносна агенција.

Тада је хрватска СОА информисала челнике ОБА о подацима до којих је дошла с обзиром на то да је Челенка често путовао у земље ЕУ преко Хрватске. ОБА је у одговору хрватским обавјештајцима навела да им Челенка није безбједносно интересантан, пише "Аваз".

Према тврдњама овог листа, све те податке знао је и министар безбједности Драган Мектић који је први изнио оптужбе на рачун СОА, свог замјеника Мије Крешића, новинара Мате Ђаковића и хрватског конзула у БиХ Ивана Бандића.

- Мектић је дао лажни исказ у Тужилаштву БиХ због чега је против њега и покренута истрага. Тужилаштво га сумњичи да је, осим што је одао тајне податке, својим изјавама у јавности изазвао тешке посљедице за углед и безбједност БиХ. Он је осумњичен и за злоупотребу положаја. Истрага у овом предмету и даље траје - наводи "Дневни аваз".