latinica  ћирилица
27/04/2019 |  10:28 | Аутор: СРНА

Преминуо академик Петар Омчикус

Сликар и члан Српске академије наука и умјетности Петар Омчикус преминуо је у 93. години, потврдили су за Радио-телевизију његови сарадници.
Петар Омчикус -
Петар Омчикус

Омчикус је рођен 1926. године на Сушаку у Ријеци, а од 1937. године живио је у Београду, гдје је након Другог свјетског рата започео сликарске студије на Академији ликовних умјетности, код професора Ивана Табаковића.

Са супругом, сликарком Косом Бокшан, напустио је студије сликарства и отишао у Задар гдје постаје један од оснивача Задарске групе у којој су се налазили и Мића Поповић, Вера Божичковић, Бата Михаиловић и Љубинка Јовановић.

Након шестомјесечног боравка у Задру вратио се у Београд и прикључио "Групи Једанаесторица", а своју прву самосталну изложбу приредио је 1951. године.

Омчикус непосредно након тога, 1952. године, са Косаром Бокшан напушта Југославију и настањује се у Паризу.

Они од 1965. године повремено бораве у Вела Луци на Корчули гдје организују међународне сусрете умјетника, филозофа и критичара.

Омчикус је учествовао на бројним групним изложбама у земљи и иностранству, његово дјело обухвата већину сликарских жанрова, а карактерише га дух Медитерана.

У каснијим периодима Омчикус је тематизовао сликарство према портретима, цртежима Београда, фантастичном реализму и скулптури.