latinica  ћирилица
28/04/2019 |  10:27 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Служене литургије у свим православним храмовима

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је на Васкрс Свету архијерејску литургију у Манастиру Рмањ у Мартинброду.

Епископ Сергије је у Васкршњој посланици пожелио да Васкрсли Господ васкрсне "распету Крајину" и живот у сваком пустом селу.

- Да нас обасја радост којом су се радовали наши свети преци, чувајући наше српско име и вјеру православну - поручио је епископ Сергије.

Он је истакао да њихова жртва треба да буде примјер и путоказ како живот у Крајини не би престао.

- Нека на њиховим огњиштима поново васкрсне бар наше сјећање на њих. Толико смо им дужни, како данас тако и довијека - рекао је владика Сергије.

У свим православним храмовима на подручју Котор Вароша јутрос су служене васкршње литургије, а вјерници су након вишенедјељног поста приступили светој тајни причешћа.

Мјесно свештенство је након службе читало Васкршњу посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић рекао је да се, дочекујући Васкрсење Христово, дочекује радост живота.

Према његовим ријечима, Бог је кроз Исуса "узео на себе све оно људско осим гријеха" и прошао кроз смрт да би људима даровао живот.

Нарић је напоменуо да радост не треба да буде лажна, већ одраз душе која тежи љубави, љепоти и доброти, складу и хармонији и која се радује сваком људском бићу и сусрету са њим.

На подручју општине Модрича поноћна Васкршња литургија служена је у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Вишњику, док су у осталим храмовима вјерници присуствовали васкршњим јутрењима.

Васкршњу литургију у препуном храму у приградском избјегличком насељу Вишњик у поноћ су служили мјесни свештеници.

Протојереј ставрофор Перо Танасковић честитао је окупљенима празник уз традиционални поздрав "Христос васкрсе" и пожелио да им донесе радост и мир.

Поводом Васкрса данас ће у Светосавском дому цркве Успења Пресвете Богородице у Модричи бити одржана "Туцијада", коју седми пут организују Светосавска омладинска заједница и свештенство.

У Саборном и Спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти јутрос је служена Васкршња литургија којој је присуствовао велики број вјерника.

На крају богослужења вјерницима су подијељена Васкршња јаја, која су украшена током Васкршње радионице, одржане јуче у организацији Кола српских сестара "Царица Милица".

Пригодним поклонима награђена су дјеца која су током радионице украсила најљепше јаја и нацртала најљепши цртеж.

Највећи хришћански празник - Васкрсење Христово велики број православних вјерника у Фочи дочекао је на васкршњим литургијама у храмовима Светог Саве и Светог Николе.

Богослужења су почела у 5.00 часова опходом око храмова, а претходно је плаштаница, која је од Великог петка била изложена на централном мјесту у цркви, несена у олтар што симболизује Христово устајање из гроба.

Након богослужења, прочитана је посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а затим је услиједило причешће вјерника.

По завршетку молитвеног обреда, окупљеним вјерницима подијељена су васкршња јаја.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени епископ Атанасије служили су васкршњу литургију у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу.

Владика Димитрије је многобројним вјерницима, међу којима је био и велики број дјеце, честитао најрадоснији хришћански празник традиционалним поздравом "Христос васкрсе-Ваистину васкрсе".

Током литургије прочитана је васкршња посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а вјерници су, послије седмодневног поста, приступили светој тајној причешћа.

На крају литургије, вјерницима су подијељена јаја као симбол побједе Исуса Христа над смрћу.

Васкшње литургије служене су и у осталим храмовима Српске православне цркве у источној Херцеговини.