latinica  ћирилица
30/04/2019 |  10:06 | Аутор: СРНА

Милуновић: Јединствено за економски јачу и солидарну Српску

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић честитао је 1. мај - Међународни празник рада, наводећи да је потребно јединство у заједничкој борби за економски јачу, праведну и солидарну Српску.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је истакао да је један од кључних циљева Владе Републике Српске већи број нових радних мјеста са већим платама и нагласио да положај запослених у Српској мора наставити да се побољшава, а права из радног односа бити чувана и поштована.

- Борба против сиве економије један је од показатеља успјешности система, а смањивање незапослености мјерило је напретка цијелог друштва. Неспорно је да Република Српска иде ка том циљу - навео је Милуновић.

Он је рекао да континуирано смањење броја незапослених из године у годину, као и повећање броја запослених охрабрује у увјерењу да је Српска на правом путу.

Милуновић је подсјетио да је 2012. године у Српској било незапослено 153.225, а у марту ове године 93.371 евидентиран на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

- И није тачно да је разлика ових бројева резултат одласка младих. Јер, према подацима републичког Завода за статистику, 2012. године било је запослено 238.178, док је у фебруару ове године запослено 268.926 грађана - рекао је Милуновић.

Он је нагласио да је актуелни број запослених највећи од како се воде евиденције у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ови резултати јесу за похвалу, али никако довољни и никако разлог да престане борба за већу запосленост, борба са сивом економијом, али и обезбјеђивање повољнијих услова пословања, растерећивањем послодаваца и подстицањем њиховог бољег пословања.

- Није занемарљив податак да је у протеклом периоду од 2007. до 2018. Република Српска стимулисала послодавце са 108.696.275 КМ и да је у овом периоду запослено 28.008 лица. И ове године планирано је више од 16 милиона КМ за седам циљних пројеката за запошљавање више од 4.000 лица са евиденције незапослених - навео је Милуновић.

Милуновић је радницима, синдикатима, послодавцима и грађанима пожелио да празничне дане проведу у миру, добром здрављу, личној и породичној срећи.