latinica  ћирилица
30/04/2019 |  12:39 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Синдикалци поручили - Републику Српску граде радници

Савез синдиката Републике Српске данас је у Градишци организовао манифестационо окупљање синдикалних представника, поводом обиљежавања 1. маја - Међународног празника рада, с циљем да се пошаљу јасне поруке послодавцима и Влади да се повећају плате и побољшају услови рада да би се смањио одлив радно активног становништва.

Окупљање је организовано под слоганом "Републику Српску граде радници, повећајте плате да би остали овдје" с циљем да се пошаљу јасни захтјеви и поруке, прије свега, послодавцима у реалном сектору, али и Влади, као послодавцу, која је задужена и да брине о свим запосленим у Српској.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић подсјетила је да синдикат традиционално обиљежава 1. мај и да су ове године активности усмјерене у три правца.

- Прва активност је сарадња са Инспекторатом Републике Српске како би се извршила контрола за рада за вријеме државних и вјерских празника, а дуга је данашњи скуп са којег смо на симболичан начин жељели послати поруку да Српску граде радници и да је потребно повећати плате како не би одлазили из земље - истакла је Мишићева.

Она је најавила да ће сутра на сам Међународни празник рада бити одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката на којој ће предсједници гранских синдиката заузети став у вези са договореним текстом општег колективног уговора.

- Све те активности фокусиране су само на једно, а то је повећање плата и побољшање услова рада, повећање најниже плате на 500 КМ до 1. јула, као и измирење одређених законских рјешења који су дио Меморандума који смо потписали са Владом - нагласила је Мишићева.

Сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Срспке биће одржана у згради Градске управе са почетком у 9.00 часова, а засједању ће, осим чланова Предсједништва, присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, најављено је раније из овог савеза.