latinica  ћирилица
30/04/2019 |  13:21 | Аутор: СРНА

Додатних 13 милиона евра поводом прилива миграната

Европска комисија одобрила је БиХ 13 милиона евра као подршку усљед прилива миграната, саопштено је данас на веб-сајту Комисије.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу се наводи да ће ова, друга специјална мјера ЕУ надоградити претходне, за које је Брисел издвојио 9,7 милиона евра како би се помогло да БиХ изађе на крај са приливом миграната који траје од 2018. године.

Ову акцију ће реализовати Међународна организација за миграције у сарадњи са УНХЦР-ом и УНИЦЕФ-ом, додаје се у тексту.

- Подршка ЕУ осигураће смјештај и храну за избјеглице, лица која траже азил и мигранте и побошљаће стандарде заштите и услове живота, као и приступ социјалним и здравственим услугама, укључујући образовање за дјецу школског узраста - наводи се у саопштењу.

Комисија додаје да ће финансирање из ЕУ оснажити капацитет власти у БиХ у сегментима регулисања граница, идентификовања, регистровања и сервисима за избјеглице, лица која траже азил и мигранте. Такође, поменута је и подршка добровољном повратку.

У саопштењу се подсјећа да ЕУ помаже БиХ од 2007. године у области азила, миграција и регулисања граница и да је у те сврхе издвојено 24,6 милиона евра. Од јануара 2016. године, БиХ користи регионални програм за подршку регулисању миграција, који је вриједан осам милиона евра, наводи Европска комисија.