latinica  ћирилица
30/04/2019 |  13:54 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Додик: Звиздић изнио личне и страначке ставове

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић на састанку у Берлину износио или своје личне или ставове политичке партије којој припада, те да ништа од онога што је рекао не одражава ставове БиХ, чак ни тијела на чијем је челу у техничком мандату.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- О одласку у Берлин и ставовима које тамо треба да представља, Звиздић није консултоваио ни Савјет министара ни Предсједништво БиХ, па се може рећи да се на састанку у Берлину није могло чути ништа што је усаглашен став БиХ - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Звиздићу није сметало да на тако озбиљном форуму промовише усвајање годишњег акционог плана о којем није постигнут договор у БиХ, иако му је веома добро познато да ни у оквиру тијела којим предсједава нема сагласност за Акциони план за чланство /МАП/.

- Промовишући неповредивост граница на Балкану, у свјетлу разговора Београда и Приштине, Звиздић је наступао као политички представник земље која је признала Косово, иако је свим учесницима форума јасно да БиХ није признала независност Косова, нити то може урадити без сагласности Републике Сропске. Очито да у Звиздићевом наступу неповредивост граница не важи за Србију, а требало би да важи за БиХ - рекао је Додик Срни.

Он је оцијенио да је Звиздић на тај начин својим самовољним иступом угрозио добре односе које БиХ покушава да гради са сусједима, у првом реду са Србијом.

- Све што је тамо урадио или на шта се обавезао, не обавезује никога више осим њега лично, јер тамо није представљао БиХ. Управо из тог разлога сматрао сам да је потребно да и прије његовог одласка у Берлин обавијестим организаторе да он не може бити тај ко ће говорити у име БиХ - истакао је Додик.

Звиздић је на скупу у Берлину посвећеном западнопм Балкану, који су организовали њемачки канцелар Ангела Меркел и предсједник Француске Емануел Макрон, рекао да се противи цртању нових граница на бази етничких принципа на Балкану, те "снажно осудио повезивање рјешавања статуса самопроглашеног Косова са Републиком Српском".