latinica  ћирилица
30/04/2019 |  16:02 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Звиздић: "Бјанко потпис" на договор Београда и Приштине ако не штети БиХ

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић рекао је данас да ће "бјанко потписати" све што буду договорили Београд и Приштина, ако то нема никаквих посљедица по БиХ и регион.

Звиздић је на конференцији за медије у Сарајеву истакао да је на састанку представника земаља западног Балкана у Берлину истакао да БиХ није признала самопроглашено Косово јер за то није постојао и још не постоји консензус у Предсједништву БиХ, које води спољну политику БиХ.

Он је упитао како је могуће да буде објављено у било ком медију у региону да је БиХ признала самопроглашено Косово. 

- Не може бити чињеница да је БиХ признала Косово - рекао је Звиздић и додао да се он не мијеша у унутрашње ствари других земаља, него да му је задатак да штити интересе БиХ и да представља и Бошњаке, и Србе, и Хрвате.

Он тврди да је затражио да самопроглашено Косово укине таксе БиХ и презентовао губитке које БиХ трпи због тога. 

- Била је идеја да буде уведена нека врста мораторијума на таксе од три или шест мјесеци. Не знам да ли ће се то и када десити - истакао је Звиздић.

Он је навео да је позвао предсједника Србије Александра Вучића и премијера Хрватске Андреја Пленковића да буде финализирано питање уговора о границама БиХ са Србијом и Хрватском.

Звиздић је саопштио да је на састанку у Берлину поново затражио да БиХ буде додијељен кандидатски статус у ЕУ, не као било каква врста поклона, него као резултат упорног и напорног рада у задње четири године.

Према његовим ријечима, сви су се сагласили са тим да је БиХ направила озбиљан прогрес. 

- Очекујемо да ћемо добити позитивно мишљење када је ријеч о добијању кандидатског статуса. Да ли ће то бити праћено одређеним условима или не то још не знамо. Надамо се да неће. Надамо се да би крај ове или почетак наредне године могао да буде обиљежен тим важним искораком - нагласио је Звиздић.

Према његовом мипшљењу, врата ЕУ су за БиХ и даље отворена. 

- Колико брзо ћемо ићи ка Европи зависи од нас. Ако будемо довољно паметни и повећамо ниво политичке воље онда ћемо то урадити брзо, а ако се и даље будемо ваљали у блату радикалне реторике и непродуктивних свађа онда је то до нас и наших политичара - сматра Звиздић.

Према његовим ријечима, главни узрок што није формирана власт у БиХ јесте питање владавине права, односно поштивање свих раније усвојених аката који су везани за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у.

Он тврди да, уколико, како је навео, буде поштовано ово начелно владавине права, власт може да буде формирна за седам дана.

Звиздић је рекао да је информација Савјета министара о мигрантима упућена Предсједништву БиХ, наводећи да се у другом дијелу те информације говори и о повратницима држављана БиХ са ратишта у Сирији. 

- У Сирији их је још 104 или 106 од којих су половина мушкарци, а половина жене и дјеца. Врло озбиљно и детаљно пратимо процес њиховог повратка и сви који се врате биће обухваћени законским нормама БиХ. Прати се могући повратак из Сирије и оних који су у затворима у Турској - појаснио је Звиздић.