latinica  ћирилица
30/04/2019 |  19:03 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Опозиција се окренула насиљу умјесто преговорима

Руско Министарство спољних послова оптужило је данас опозицију у Венецуели да се окренула насиљу у свом дрском покушају да увуче оружане снаге у сукобе.
Подршка за Николаса Мадура  (Фото:PrintScreen) -
Подршка за Николаса Мадура (Фото:PrintScreen)

Радикална опозиција у Венецуели поново се вратила насилним методама сукоба. Умјесто да на миран начин ријеше политичке несугласице, кренули су путем ширења сукоба и провоцирају кршењем јавног реда и мира те изазивају сукобе са оружаним снагама, саопштио је МИП Русије.

У саопштењу је упућен позив опозицији да одустане од насиља и да ступи у преговоре што је, како се истиче, од кључне важности да би се избјегло крвопролиће.

Поступци америчке администрације и агресивна реторика о Венецуели изазвали су погоршање ситуације у тој земљи, рекла је портпаролка МИП Марија Захарова.

- Од почетка кризе у Венецуели смо говорили да су неприхватљиве пријетње употребом силе, америчка агресивна реторика и поступци које свијет види јер доводе до погоршања ситуације. Међутим, политичари у Вашингтону не увиђају у какву катастрофалну ситуацију увлаче Венецуелу - истиче Захарова.

Она је нагласила да је Русија увијек заузимала став да се не мијеша у унутрашња питања, да се избјегава промјена власти и посебно употреба силе да би се то остварило.

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је о ситуацији у Венецуели на састанку са Савјетом за безбједност.

Ердоган оптужио Гваида за државни удар

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган осудио је покушај државног удара венецуеланског опозиционара Хуана Гваида који каже да је окупио војнике против предсједника Николаса Мадура.

- Као земља која се борила против државних удара и познаје негативне посљедице које они производе осуђујемо покушај државног удара у Венецуели - написао је Ердоган на Твитеру и додао да цио свијет треба да поштује демократски избор народа Венецуеле.

Ердоган је сигуран савезник Мадура који је био први страни вођа да му је изразио подршку послије неуспјелог пуча у Турској 2016. године.

Ердоган је осудио оне који покушавају да именују "колонијалног гувернера" у Венецуели, мислећи на Гваида, кога су САД и око педесет других земаља признале као прелазног предсејдника.

- Треба да знају да је једини начин да се утврди како ће се владати неком земљом преко демократских избора. Избори су пресудни у демократијама - написао је Ердоган.

Власти негирају да је ријеч о пучу

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза негирао је да је у току војни пуч за свргавање предсједника Николаса Мадура и оптужио лидера опозиције Хуана Гваида да дјелује према наређењима из Вашингтона.

- То није покушај војног пуча. То су директно планирали у Вашингтону, Пентагону, Стејт департменту и савјетник за националну безбједност Џон Болтон - рекао је Ареаза.

Према његовим ријечима, они предводе војни удар и дају наређења Гваиду.

Ареаза је нагласио да Мадуро и даље има пуну контролу над Венецуелом уз подршку војске.

Гутерес тражи максималну уздржаност

Генерални секретар УН Антонио Гутерес затражио је максималну уздржаност у Венецуели како би се избјегло насиље, рекао је данас портпарол УН Стефан Дужарик.

- Генерални секретар УН затражио је данас да све стране искажу максималну уздржаност и апеловао да сви избјегавају било какав вид насиља, те да покрену хитне кораке ка повратку мира - нагласио је Дужарик, истичући да је Гутерес доступан за посредовање уколико обје стране затраже помоћ.