latinica  ћирилица
30/04/2019 |  20:46 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

Проглашени најљепши рукописи ћириличног писма

У Дервенти су данас проглашени најљепши рукописи ћириличног писма, које је путем конкурса одабрао Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва Просвјета.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Пет првих награда освојили су Клара Стевановић и Ања Сибинчић из Дервенте, Јована Миловановић из Угљевика, Владо Симић из Петрова и Иван Вучковић из Звечана са Косова и Метохије.

Друга мјеста освојили су Невена Делић из Дервенте, Николина Станишић из Брчког, Соња Влајин из Руме, Јован Тодоровић из Брода и Радојка Џенопољац из Новог Града.

Трећа мјеста освојили су Немања Ивановић из Модриче, Дејана Радивојац из Бањалуке, Анђела Мићић из Добоја, Маја Стојановић из Доње Пакленице и Драгана Јањић из Бањалуке.

Предсједник Просвјете Драган Каиновић рекао је да су наградили по пет првих, других и трећих мјеста, а свим учесницима додијељене су захвалнице, као и књиге са посветом које је донирао његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије.

Каиновић је навео да је на конкурс пристигао 251 рад из Вршца, Звечана, Бањалуке, Добоја, Власенице, Брчког, Мостара, Санског Моста, као и рукопис дјетета од седам година из Аустралије.

- То је импозантан број који даје одређену наду да ћирилица неће нестати, да ће опстати - рекао је Каиновић и цитирао пјесника Добрицу Ерића који је записао да је "ћирилица симфонија и да само птице пјевају љепше".

Он је поручио да треба чувати ћирилицу јер је то један од стубова идентитета српског народа, насљеђе и понос.

Предсједник жирија за избор најљепшег рукописа Далиборка Малешевић рекла је да се ћирилица може сачувати само ако се користи и да је жирију било дивно радити на мноштву рукописа који су стигли.

- Ми смо прави чувари ћирилице. Гледали смо љепоту слова, правилност, уредност, распоред текста на папиру - навела је Малешевићева.