latinica  ћирилица
01/05/2019 |  08:22 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

1. мај - Међународни празник рада

Данас се у свијету обиљежава 1. мај, Међународни празник рада.
Први мај - празник рада - Фото: илустрација
Први мај - празник радаФото: илустрација

Први мај обиљежава се широм свијета у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за своја радничка права. Првог маја 1886. више десетина хиљада радника захтијевало је боље услове рада и осмочасовно радно вријеме. 

Првомајски уранак за Добојлије, по традицији, припремио је Градски дувачки оркестар. Рано јутрос на улицама града могле су се чути познате првомајске корачнице и друге мелодије којима чланови овог оркестра деценијама буде своје суграђане на празник рада.

Дувачки оркестар настао је у оквиру друштва "Соко" 1920. године. Данас броје десетак чланова , а да би одржали састав у оквиру оркестра већ три године ради бесплатна музичка школа за полазнике трубе.

Првомајски уранак у Добоју (Фото: Срна)

Преко 100.000 људи на улицама Москве

Више од 100.000 људи окупило се у Москви на демонстрацијама синдиката посвећеним прољећу и Међународном празнику рада, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

- У Москви се одржавају демонстрације у организацији Московске синдикалне федерације, које су посвећене прослави прољећа и Празника рада - рекао је портпарол.

Јавни ред и безбједност одржавају полиција, војници, Национална гарда и припадници народне гарде, пренио је ТАСС.

"Спутњик" преноси да се марш одржава уз паролу "праведна економија у интересу радника".

И Французи марширају: Хиљаде Парижана на улицама

Припадници француског покрета „Жути прслуци“ марширају улицама Париза заједно са синдикатима, пензионерима, студентима и другим Парижанима како би прославили Међународни дан радника.

Сваке године у Паризу се на данашњи дан организују демонстрације радника са захтјевима боље услове за рад.