latinica  ћирилица
02/05/2019 |  13:21 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Скандал коштао Фолксваген преко 30 милијарди евра

Трошкови које је претрпио Фолксваген поводом афере у вези са емисијама штетних гасова премашили су 30 милијарди евра након што је групација издвојила још милијарду евра за правне ризике, наводи се у данас објављеном извјештају о пословању у првом кварталу.
Фолксваген (Фото:www.dw.com) -
Фолксваген (Фото:www.dw.com)

Укупни износ обухвата трошкове за адвокате, исплате надокнада и плаћање осталих ванредних правних процедура, саопштио је Франк Витер, члан одбора Групације Фолксваген задужен за финансије.

Овај износ покрива све додатне трошкове који се могу предвидјети у овом тренутку, али се не искључује могућност да ће их бити још, рекао је Витер, пренијела је агенција ДПА.

Већина трошкова је резултат исплата у САД, након што је у тој земљи 2015. године избио скандал јер се сазнало да је Фолксваген уграђивао нелегалан софтвер у своје аутомобиле да би током тестова прикрио стварне емисије гасова.

Групација је суочена са више од 60.000 појединачних тужби у Њемачкој, а у већини се захтијева надокнада. Инвеститори су оптужили групацију да је сувише касно објавила информације о размјери финансијских посљедица овог скандала.