latinica  ћирилица
02/05/2019 |  18:25 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Омарска: Инцијатива становника за враћање статуса општине

Становници Омарске покренули су иницијативу да се овој мјесној заједници, која функционише у оквиру града Приједора, врати статус општине, укинут шездесетих година прошлог вијека. Први кораци ка овом циљу, већ су направљени, а подршка је стигла и од највиших институција Републике Српске. Враћањем статуса општине, побољшали би се услови живота и спријечио одлив младог и радно способног становништва из овог мјеста.

Иницијатива за враћање статуса општине Омарској ујединила је становнике, привреднике али и политичке странке овог поткозарског мјеста.

Омарска, са девет припадајућих мјесних заједница, има око 11.500 становника, и на њеној територији послују неки од највећих привредних субјеката у приједорској регији.

Из Иницијативног одбора истичу да све то указује да постоје предуслови да Омарска буде општина.

- Имамо све предуслове да се овдје становништво задржи, живи на овом подручју, имамо територију, економске ресурсе...Суштина се своди на то да оно што је зарађено овдје да се ту и троши, као и да становништво које живи овдје одлучује о начину утрошка тих средстава - рекао је Ранко Смиљанић, предсједник Иницијативног одбора за формирање општине Омарска.

Жељко Романић, предсједник Савјета мјесне заједнице Омарска истиче да ово мјесто већ дуго чека воду и канализацију, комплетну инфраструктуру, што би се, како је истакао, ријешило враћањем статуса општине Омарској.

Подршку иницијативи пружиле су све странке са подручја града Приједора, али и предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик,

Подршка је, како је речено, стигла и од приједорске градске Управе. Први кораци су направљени – у току је израда елабората о економској исплативости општине Омарска, који ће бити завршен до 10. јуна. На реду је прибављање сагласности становништва кроз прикупљање потписа.

- То је 30 одсто од укупног бирачког тијела које негдје по попису износи око 11.500 становника. Сматрамо да бисмо негдје између 3.500 и 4.000 потписа требали да скупимо у складу са законом - навео је Бранко Анђић, члан Иницијативног одбора за формирање општине Омарска.

Сагласни и мјештани - вратите Омарској статус општине.

Анкетирани мјештани јединствени су у ставу да ће добијање статуса општине побољшати инфраструктуру у Омарској и створити боље услове за живот младих, као и повећање наталитета.

Позиву на промоцију одазвали су се и неки од одборника у градском Парламенту, али и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

- Мислим да су на добром путу, и понудили смо им се, и ја као народни посланик, и моје колеге. СНСД им такође стоји на располагању свим својим капацитетом, који није мали, у смислу добијања правних докумената, смјерница, подршке... - рекао је Дражен Врховац, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Иницијатори истичу да би Омарска, ако све буде ишло планираном динамиком, постала општина већ почетком наредне године.