latinica  ћирилица
04/05/2019 |  12:16 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Требиње: У школу се може и без мобилног телефона

Основна школа "Јован Јовановић Змај" у Требињу, увела је новину која ће свима олакшати наставу. Ова је једина школа у Херцеговини у којој су ученици дужни да мобилне телефоне за вријеме наставе остављају на полице, предвиђене искључиво за ту намјену.

Ученици од шестог до деветог разреда дужни су да прије почетка сваког часа одложе своје мобилне телефоне на намјенске полице, које су нумерисане према редном броју ученика у дневнику. На паузама између часова, што укључује мали и велики одмор, ученици ће их накратко моћи преузети, али и поново вратити. Признају да ће им у почетку бити необично без телефона испод клупе, али већина подржава ову идеју, јер се настава често и беспостребно омета.

- Подржавам овај гест школе, мислим да ће настава бити много квалитетнија - каже Матеа Маслеша, ученица 9. разреда.

Њен школски колега Дамјан Корол истиче један занимљив "проблем" који је настао због забране телефона на настави. 

- Било је ту свега, највише се преписивало. Али, тога више неће бити - каже Дамјан.

Без ометања мобилних телефона, настава ће бити много квалитетнија, а концентрација већа, увјерени су и наставници. Тиме желе да спријече и могуће вршњачко насиље.

Није дозвољна употреба мобилних телефона

- Често се дешавало да ученици снимају своје наставнике и то каче на друштвене мреже. То стварно није пријатно и нема смисла. Снимају и једни друге, па то осване на друштвеним мрежама, буде ружних коментара, увредљивих - наводи Јелена Јокановић, наставница инфотрматике.

А за мале "преступнике" предвиђене су и одређене санкције.

- У случају да ученик направи прекршај и користи телефон на часу, наставник ће му га одузети и вратити након извјесног времена и то искључиво родитељу.То је уједно и тежа повреда дужности ученика и против њега ће бити предузете одређене васпитно дисциплинске мјере - истиче Дарко Јегдић, директор Основне школе "Јован Јовановић Змај".

Утишани мобилни телефони у полицима донијеће подједнаку корист ученицима и наставницима, али и родитељима. Наставници,  подразумијева се, такође не смију користити мобилни телефон на часовима, јер морају бити узор својим ученицима. А ова школа може послужити као добар примјер осталим  Српској, јер је квалитетна настава основ рада сваке школе.