latinica  ћирилица
05/05/2019 |  14:14 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Брнабић: Заједно са Српском изградићемо меморијални комплекс

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је заједничку изградњу меморијалног центра у Доњој Градини.

- Овдје смо из године у годину и заувијек. То је наша обавеза, одговорност, залог за будућност, знајући да цијенимо слободу, али и поштовање према другом људском бићу без обзира на вјеру, нацију, или пол - истакла је Ана Брнабић, премијерка Србије у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице, на централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Она је поручила да су Срби као народ преживјели упркос свим трагедијама.

- Страдали су недужни људи, жене, дјеца, старци, без икакве назнаке људскости од стране џелата. Због мира, братства и јединства није се о Јасеновцу причало, а морало се! Засто данас имамо негирање НДХ, као једне умоболне творевине, и доводе се чак у питању чињенице да се ишта догађало - наставила је премијерка Србије.

Она је подсјетила да су деценијама разни људи и системи покушавали да заташкају чињенице о масовности и свирепости јасеновачког система усташких концентрационих логора, од којих је Доња Градина највећа масовна гробница.

- Да се не би догађало оно што се данас дешава - да се релативизују карактер НДХ као једне од најужаснијих творевина нацистичких власти у Европи тог времена, да се релативизује постојање, свирепост и масовност Јасеновца, основна људскост нам налаже да подигнемо глас, без озира које смо вере, нације, где смо рођени и да ли се и како крстимо - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је потребно уложити што веће напоре да би јасеновачке жртве снажније и одлучније биле заштићене од заборава, као и да се покаже поштовање према њима.

- Зато ћемо уложити значајна средства у обнову и изградњу Меморијалног центра Доња Градина на лично залагање и иницијативу председника Србије Александра Вучића и ово ће бити само почетак обнове сећања и поштовања - рекла је Брбнабићева.