latinica  ћирилица
06/05/2019 |  08:04 ⇒ 20:06 | Аутор: Агенције

Мурманск: Тродневна жалост због авионске несреће (ВИДЕО)

Власти руског региона Мурманск прогласиле су тродневну жалост због авионске несреће која се догодила на аеродрому Шереметјево, у којој је погинуло 41 лице.
Изгорјели авион Аерофлота на аеродрому Шереметјево (Фото: Moskva News Agency) -
Изгорјели авион Аерофлота на аеродрому Шереметјево (Фото: Moskva News Agency)

- Проглашена су три дана жалости у Мурманску - поручио је вршилац дужности овог региона Андреј Чибис, преноси Тасс.

Руски истражиоци пронашли су обје црне кутије авиона који се запалио при слијетању, рекао је Спутњику извор из службе за хитне интервенције.

- Обје црне кутије - снимач података о лету и уређај за снимање разговора - пронађене су и расклопљене - рекао је извор и додао да истражиоци у овом тренутку проучавају њихов садржај.

Истражитељи разматрају неколико верзија пожара авиона, саопштила је портпаролка Истражног комитета Русије Светлана Петренко.

Као главни разлози за несрећу наводе се недовољна квалификација пилота, диспечера и лица која су вршила технички преглед авиона, неисправност летјелице, као и неповољни метеоролошки услови.

Начелник руског Истражног комитета Александар Бастрикин одржао је оперативни састанак у вези са несрећом. 

 

У авионској несрећи на московском аеродрому Шереметјево када се запалио авион у којем је било 78 путника и чланова посаде погинула је 41 особа.

- У авиону на лету од Москве ка Мурманску било је 78 путника и чланова посаде. Према најновијим подацима доступним истрази, 37 њих је преживјело - рекла је портпаролка Истражног комитета Светлана Петмеко.

То је потврдила и Јелена Марковскаја, портпаролка московског истражног одељења за међурегионални транспорт, рекавши да је "41 особа умрла".

Међу 37 преживјелих су и четири члана посаде, преноси Тасс.

Јутрос је Министарство здравља саопштило да је шесторо путника збринуто у болници.

На аеродрому је формиран и центар за пружање психолошке помоћи породицама настрадалих путника и онима који су преживјели трауму.

Путнички авон Сухој Суперџет 100 компаније Аерофлот са 73 путника и пет чланова посаде полетио је од Москве ка Мурманску али се због техничких проблема убрзо вратио и запалио у покушају да принудно слети на Шереметјево.