latinica  ћирилица
06/05/2019 |  16:52 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Украјинка по рођењу, Српкиња по опредјељењу

Бившу спортисткињу Олгу Кисил Куновац из Украјине, рукомет је довео у Приједор. Међутим, и након двије деценије, још је у граду на Сани, гдје је остала због љубави. Каже, није само Украјина њена домовина. Данас је то и Република Српска.

На живот у Републици Српској брзо се прилагодила, језик јој није био баријера, а култура нашег народа, још мањи проблем.

- Јако смо слични менталитетом као народ. Славенски народ. Ту смо баш оно, поклапамо се у многим стварима. И због тога ми је било лакше навикнути се на живот овдје - почиње причу Олга Кисин Куновац.

У Приједору је остала због љубави, гдје и данас живи са сином и супругом. Каже да је овдје срећна, али јој сјећање на Кијев увијек изазове емоције.

- Јесте вуку коријени. Не можеш рећи, да ето, отишо си и оставио све тамо. Носталгија ради своје, поготово кад су празници,  када се сјећаш дјечијих успомена - подсјећа Олга.

Каже да сада има двије домовине – родну Украјину и Републику Српску. А онима, који су родни крај морали да напусте из других разлога, има само једну поруку.

- Да не гледају неке ствари у прошлости. Окренимо се будућности. Да не чекамо да ће нам неко нешто дати. Вриједан смо народ. Хајде, да ми то покренемо, да још више уљепшамо нашу Републику Српску, да више људи сазна за нас и нашу државу - с усхићењем прича Олга.

Иако је незапослена професорка физичког васпитања, позитивне енергије и мисли Олги не мањка. Док не успије да пронађе посао у струци, покушава да заради за породицу израдом сувенира од папира.