latinica  ћирилица
07/05/2019 |  10:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Откази за 48 радника Уљаниковог друштва

Четрдесетосам запослених у Уљаниковом друштву Пословно-информацијски системи у Ријеци добило је отказе уговора о раду, пише Нови лист.
Ријечки "Уљаник" (Фото:  Uljanik PR) -
Ријечки "Уљаник" (Фото: Uljanik PR)

То су први радници које је запљуснуо талас стечајних отказа, наводи се у тексту и прецизира да су отказе добили у понедјељак.

Након што је Трговачки суд у Пазину прошле недјеље прогласио ликвидацијски стечај над овим Уљаниковим друштвом, његови запослени, бивши “трећемајци“, први су се нашли на удару. Ови радници су 2013. године пребачени из бродоградилишта “3. мај“ у поменуто Уљаниково друштво.

И они су, као и остали радници из Уљаниковог холдинга, од септембра прошле године радили без плате, односно само за она три минималца која им је исплатила Агенција за осигурање радничких потраживања (АОРТ), додаје лист.

Будући да су Пословно-информацијски системи предузеће које практично нема никакву имовину, то значи да ови бивши “трећемајци“ највјероватније неће видјети ни куну од својих потраживања, оцјењује се у тексту.

Све што ће добити и чему се могу надати јесте онај минимум који ће им опет исплатити АОРТ, а то су три минималне плате и половина износа од законом прописане отпремнине.

Нови лист додаје да је истина да Пословно-информацијски системи потражују од других Уљаникових друштава око 70 милиона куна (9,4 милиона евра), али да је стечајни управник Марко Загорац јуче могао само да констатује да се та потраживања највјероватније никад неће успјети наплатити, закључује Нови лист.