latinica  ћирилица
07/05/2019 |  11:50 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Савчић: Формирање ВРС - историјска одлука

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је формирање Војске Републике Српске једна од најзначајнијих одлука у новијој историји српског народа.
Милорад Савчић - Фото: РТРС
Милорад СавчићФото: РТРС

- ВРС је испунила све своје уставне и законске улоге, а поготово историјску улогу да одбрани слободу српског народа, сачува вјековне српске територије и да, на крају, пресудно утиче на стварање Републике Српске - рекао је Савчић Срни поводом предстојећег обиљежавања 12. маја - Дана ВРС.

Савчић напомиње да би без ВРС судбина српског народа на овим просторима била много трагичнија у протеклом сукобу на простору БиХ.

- ВРС је посљедња национална војска која је формирана на територији БиХ када више није постојала друга могућност за одбрану српског народа, нити је постојала нека друга оружана сила. Била је историјска неминовност да формирамо ВРС и да се изборимо за своју државу - Републику Српску - истакао је Савчић.

Он каже да постојање Републике Српске и данас показује да је са оволиким степеном аутономије и ауторитета она једина гаранција опстанка српског народа на овим просторима.

Савчић је истакао да Срби нису хтјели рат, већ су настојали да очувају бившу заједничку државу Југославију, због чега су се и одазивали на мобилизације и позиве бивше ЈНА као једине тадашње легитимне оружане силе.

Према његовим ријечима, познато је да су други народи, конкретно Бошњаци, почели припреме за рат већ у августу 1990. године формирајући паравојне јединице Зелене беретке и Патриотску лигу, те повећавали број припадника тадашњег Секретаријата за унутрашње послове и огроман број ових људи као јединице слали на обуку у Хрватску у такозвани Збор народне гарде /ЗНГ/, док је ХВО практично из Хрватске преведен у БиХ.

Говорећи о Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку Оружаних снага БиХ, Савчић каже да није задовољан како пук баштини традицију Војске Републике Српске, јер је већ годинама спорно учешће пука, односно српске компоненте у Оружаним снагама БиХ у обиљежавању најзначајнијих датума за историју Републике Српске.

- Поставља се питање зашто постоје јединице које смо и формирали да би баштиниле сјећање на своје ратне армије. Ако српска компонента не може досљедно обиљежавати своје датуме, а у посљедње двије године то је евидентно на 9. јануару, онда је постојање оваквих пукова сасвим бесмислено - сматра Савчић.

Он каже да је све ово резултат некакве намјере у врху БиХ да се српском народу нанесе пакост и штета, противећи се обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске.

Савчић је рекао да ће се БОРС заложити убудуће да пукови у Оружаним снагама БиХ који баштине традицију војски из којих су настали у потпуности обављају ту функцију или да је не обављају никако, јер је ово што се ради потпуно бесмислено.

Говорећи о положају демобилисаних бораца ВРС, Савчић каже да БОРС неће бити задовољан све док иједан саборац има неријешене стамбене, егзистенцијалне проблеме и проблеме запошљавања.

- Нажалост, данас имамо ситуацију да је готово немогуће наћи дезертера који није запослен, али зато имамо велики број бораца који нису запослени. Ово је моја основна порука коју морају сви да схвате и да усмјере бригу на рјешавање проблема бораца који су најзаслужнији за стварање Републике српске - рекао је Савчић.

У недјељу, 12. маја, у касарни "Козара" у Бањалуци, у организацији 3. пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, биће одржана централна свечаност обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске и 3. пјешадијског пука.