latinica  ћирилица
07/05/2019 |  12:17 | Аутор: РТРС

Мигранти све агресивнији према полицији

Припадници Управе полиције МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона сусрећу се са низом потешкоћа у спровођењу оперативних мјера према мигрантима који показују све већу агресивност према полицији у вршењу полицијских послова, те су све чешћи напади на овлашћена службена лица, саопштено је из МУП-а ХНК.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу се наводи да при вршењу кривичних дјела мигранти користе лажна имена, тако да у МУП-у имају евидентирано да исто лице изврши више кривичних дјела под различитим именима.

Из полиције подсјећају да је 18. маја прошле године године на подручје ХНК из Сарајева пребачено 297 миграната који су смјештени у Имиграциони центар Салаковац код Мостара.

Велики број миграната на подручје ХНК стигао је илегално, односно кријумчарским рутама, и то из земаља које нису захваћене ратом, а међу којима Палестина, Иран, Алжир, Бангладеш, Мароко, наводи се у саопштењу.

Од 18. маја прошле до 30. априла ове године припадници МУП-а ХНК пронашли су још 330 миграната, те спровели законом предвиђене процедуре.

- За тај период полицијски службеници из МУП-а ХНК евидентирали су 118 интервенција полиције према мигрантима. Осим нарушавања јавног реда и мира мигранти су на подручју ХНК извршили 24 кривична дјела крађе, тешке крађе, оштећење туђе ствари, те напади на овлашћана службена лица - истиче се у саопштењу.

Из кантоналног МУП-а напомињу да припадници полиције, од доласка миграната у ХНК до данас, према њима поступају у складу са прописима БиХ и међународног права, које посебно штити људска права мигрантске популације.