latinica  ћирилица
07/05/2019 |  13:06 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Вишковић: За изградњу кардиохирургије 33 милиона КМ

Премијер Републике Српске Радован Вушковић истакао је данас да је поносан што ће се у његовом мандату ријешити горући проблем - изградња објекта кардиохирургије, за шта је Влада Српске издвојила 33 милиона КМ.

Премијер Вишковић је нагласио да је од 2006. године у комплекс УКЦ Републике Српске Влада је инвестирала око 350 милиона марака. Та средства су, каже, оправдала своју намјену.

- Ово што данас видите и оно што је било ту прије 15 година, не може се поредити. Пресрећан сам што је овај клинички центар дошао у позицију да више не гомила дугове и на вријеме измирује своје обавезе. То више нису вишемилионски минуси. Био сам затечен чињениицом да је прошлогодишњи дуг УКЦ-а износио само 39.000 КМ. Да смо на вријеме знали да је тако мали износ, на вријеме би га "испеглали". То је огроман напредак када од толиког дуга дођете на позитивну нулу - нагласио је Вишковић.

У наредном периоду пријека потреба за Републику Српску, истиче премијер, је изградња објекта кардиохирургије и додаје да је поносан да ће се у његовом мандату ријешити и то питање.

- Овај клинички центар већ има одређени број едукованих кадрова за ову област и надамо се да ћемо убзо имати најсавременију кардиохирургију не само у регији, већ можда и у Европи - истакао је Вишковић.

Када је ријеч о изградњи института за онкологију, Вишковић је нагласио да је то пријека потреба, јер све више болесника и пацијената обољелих од ове опаке болести долази у ову установу и њима се, како каже, мора обезбиједити достојанствено лијечење.

- У том институту постојаће један спрат са око 70 лежајева, гдје ће најтежим пацијентима бити омогућен боравак - каже Вишковић и додаје да ће у склопу тог објекта бити изграђена подземна гаража и паркинг са 2.200 мјеста. За све то биће издвојено 30 милиона марака. Влада је обезбиједила средства и расписан је тендер. Ових дана требамо да изаберемо извођача радова - каже Вишковић.

Он је додао да је Влада Српске одлучила да финасира и тај дио пројекта је, како је рекао, УКЦ дневно посјети пет до шест хиљада људи, а проблем паркинга је већ одавно евидентан.