latinica  ћирилица
07/05/2019 |  14:14 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Караџића прислушкују због укључења на трибину у Подгорици

Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу наложио је данас истрагу поводом телефонског укључења бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића из хашког притвора на трибину која је одржана 3. маја у Српској кући у Подгорици, као и прислушкивање његових разговора наредних седам дана.
Радован Караџић (фото: ICTY) -
Радован Караџић (фото: ICTY)

Секретар Механизма сумња да је Караџић телефонским позивом без одобрења надлежних у притворској јединици прекршио правила Правилника о посјетама и комуникацији, те је стога наложио да командир притворске јединице преслуша све његове неодобрене телефонске разговоре од 1. маја, а исти налог важи и за наредних седам дана, почев од 6. маја, јавља Танјуг.

Караџић је приликом укључења у трибину поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумијевања према људима који имају кризу идентитета /Црногорцима/.

Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава", а у тренутку телефонског позива из Хага на трибини је говорио први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник.

Жалбено вијеће Механизма у Хагу осудило је 20. марта ове године Караџића на доживотни затвор чиме је преиначена првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

Он и даље није премјештен у затвор у којем ће служити казну и налази се у притворској јединици Механизма који је наслиједио Хашки трибунал.