latinica  ћирилица
07/05/2019 |  19:30 ⇒ 08/05/2019 | 08:01 | Аутор: РТРС

Шта ће бити изграђено на локацији старе Бањалучке хирургије?

Након пресељења бањалучке Хирургије на Паприковац, земљиште у центру града остало је отворено за планирање нових стамбених објеката и других садржаја. Земљиште је у власништву Универзитетског клиничког центра, са којим Град Бања Лука договара изглед новог регулационог плана и, како су рекли, "докторског насеља".

Намјера руководства УКЦ је да дио станова у том насељу додијеле докторима како би их мотивисали да остану и раде у Бањалуци. Рјешавањем стамбеног питања задржали би се неопходни кадрови, кажу у Клиничком центру.

- Можда ћемо да правимо станове, да задржимо кадар и да станови буду у власништву Клиничког центра односно Владе Републике Српске, а да се дају на кориштење здравственим радницима, љекарима и гостујућим професорима - рекао је Владо Ђајић, директор УКЦ Бања Лука.

Регулациони план је у фази преднацрта, а још се разговара о жељама и просторним могућностима на тој локацији. Пошто је простор у центру града и велики грађевински подухват, остатак земљишта био би понуђен инвеститорима путем лицитације.

- Не можемо дефинисати њихове ставове тј.потребе Клиничког центра. Граду је интересантно да има једну попречну и једну уздужну саобраћајницу, као и парковску површину. Потребе и захтјеви Клиничког центра биће испоштовани - навео је Слободан Станаревић начелник Одјељења за просторно планирање.

Усвајање регулационог плана очекује се крајем љета. Граду је најбитније да успостави добру саобраћајну комуникацију у близини Гимназије и обезбиједи дио паркинг мјеста за тренутне потребе и будуће насеље.

- Лочично је очекивати, с обзиром на окружење да се настави матрица сусједних зграда. На том простору постоји озбиљан проблем и саобраћаја и паркирања. Велико је загушење код Дома здравља, проблем су уске саобраћајнице као и недостатак паркинг простора. Очекујем да би то требале бити неке основне смјернице, а о детаљима је рано говорити - навео је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Град би ускоро могао добити и нови изглед на још три локације: Паскулиној циглани, старој ауто школи Крајина и мјесту гдје је некада била Бањалучка мљекара.