latinica  ћирилица
07/05/2019 |  19:51 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Требиње: Позитивни примјери дуалног образовања

Усkлађеност потреба тржишта рада и уписне политике у средњим школама пут су до брзог и сигурног запослења.

Практична настава припрема ученике стручних школа па су већ по завшетку школовања спремни за посао. Ево позитивних примјера дуалног образовања из Требиња.

Немања, Наташа и Аћим, будући су кувари. Пракса у правој кухињи, ресторанска правила и стварни услови рада најбоља су школа, јер тако се, кажу, "пече" занат.

Реновира се школска кухиња, у којој је извођена практична настава. Од наредне школске године биће отворен ресторан, што ће додатно побољашти услове рада.

У школи истичу да дуално образовање на најбољи начин повезује будуће раднике и послодавце, што већ даје резултате.

- Један послодавац нашем ученику је додијелио стипендију. Тренд је одлив радне снаге у сусједне земље, па послодавци који обезбјеђују раднике да остану на нашим просторима добар су примјер - каже Недељка Илијић, в.д. дирекотра Центра средњих школа Требиње.

Иста искуства дијеле и ученици средње Техничке школе. За позив аутомеханичара Недељко Ћузулан, ученик другог разреда, усавршава се у аутосервису, а савјети мајстора су злата вриједни.

- Овдје су нам услови добри, мајстори нам доиста покажу. Овдје долазе новија аута а у школи имамо мало застарјелу техонологију - прича Недељко.

Најтеже је, кажу, доћи до квалификованог и квалитетног радника.

- Ово је први пут да неко покаже да има слуха за наше потребе. Требају нам радници, требају нам та дјеца да уче, не морају чак ни код нас радити, али да се на тај начин улаже у будућа радна мјеста и будућност - истиче Радоје Јокановић, власник аутосервиса "R Тrade".

Дарко Ракић, директор Техничке школе Требиње наводи да су потписали 12 уговора са послодавцима, за аутомеханичаре, механичаре, електричаре и прецизне механичаре.

За занимања у угоститељству, механици, услужним дјелатностима велика је потражња, како у Српској тако и у земљама региона, а добар мајстор увијек ће наћи добар и плаћен посао.