latinica  ћирилица
08/05/2019 |  13:05 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Елфети Весели 10 година затвора; Оштра реаговања из Српске

Пресуда Суда БиХ Елфети Весели на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, представља покушај да се овај злочин релативизује и сведе на ниво инцидента, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.
Елфетa Весели и Слободан Стојановић - Фото: Screenshot
Елфетa Весели и Слободан СтојановићФото: Screenshot

Којић је нагласио да ослобађајућа пресуда Сакибу Халиловићу показује да Суд БиХ упорно избјегава да Бошњаке осуђује по командној одговорности, а посебно када је ријеч о Сребреници.

- Тако имамо и ослобађајућу пресуду бившем команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, а сада и Сакибу Халиловићу, који је био оптужен за злочин против цивилног становништва у вези са кривичним дјелом који подразумијева његову командну одговорност. С друге стране, казна од 10 година Веселијевој не може бити задовољење правде, имајући у виду на који је начин и над ким је извршен овај свирепи злочин - навео је Којић.

Он каже да свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака представља симбол страдања Срба у Средњем Подрињу и подсјећа да је на том подручју убијено 2.670 Срба од 1992. до 1995. године.

- Слободан Стојановић ни на који начин није могао да пружи отпор, нити да буде свјестан да неко може урадити то што је урадила Веселијева овом дјечаку који је у породици био васпитаван да воли све људе, без обзира на нацију, вјеру, боју коже и расу - истакао је Којић.

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Милуновић: Све злочинце казнити према истим аршинима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић сматра да је заједнички живот у БиХ могуће успостави тек када сви злочинци буду кажњени за ратне злочине и када буду кажњавани према истим аршинима.

Коментаришући пресуду Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, Милуновић је рекао новинарима у Бањалуци да Тужилаштво БиХ мора да изједначи критеријуме у процесуирању ратних злочина за све три стране.

Он је подсјетио да није суђено за ратне злочине над Србима почињене на бројним мјестима у БиХ, прије свега у Сарајеву, Подрињу, западној Крајини, Озрену и многим другим мјестима која су се тада налазила ван контроле Војске Републике Српске.

Милуновић сматра да је неприхватљиво и то што је оптужбе ослобођен Сакиб Халиловић који је Веселијевој био надређени као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

- Изгледа да командна одговорност постоји само када је ријеч о Србима и ВРС, а не постоји за припаднике такозване Армије БиХ и ХВО-а у тадашњем сукобу - рекао је Милуновић.

Он каже да је то посебно видљиво из чињенице да за злочин над 3.400 Срба у Подрињу још нико није одговарао.

Савчић: Потврђени двоструки аршини у раду правосуђа БиХ

Пресуда Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника још једном потврђује двоструке аршине у раду правосуђа БиХ које је у функцији кажњавања само Срба, оцијенио је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.
 
- Судови у БиХ су само у функцији кажњавања Срба драстичним казнама, док се припадници друга два народа минимално кажњавају или углавном ослобађају оптужби за злочине над Србима - рекао је Савчић Срни.

Савчић каже да је Суд БиХ изрекао малу казну за Веселијеву, која је за убиство дјетета, морала у најмању руку да буде двоструко или троструко већа.

- Да се такав случај десио припаднику друга два народа, увјерен сам да би била изречена драстична казна затвора - истакао је Савчић.

Оцијенио је да пресуда по ко зна који пут потврђује двоструке аршине у раду правосуђа БиХ, јер је потпуно нелогично и неправедно да буде ослобођен Сакиб Халиловић као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

Савчић је подсјетио на сличан случај у Буквику гдје командант батаљона ХВО-а који је гледао убиство заробљених рањених српских војника, осуђен на свега двије године затвора.

- Крајње је неприхватљиво да Халиловић, као претпостављени старјешина који је био свједок убиства дјечака, буде ослобођен - сматра Савчић.

Он каже да постоји велики број примјера драстичних пресуда људима на основу такозване командне одговорности, само зато што су Срби, а били су стотинама километара удаљени од мјеста злочина за који нису ни знали док се са њим нису "срели" кроз оптужницу.

Митровић: Са Тужилаштвом БиХ треба нешто хитно урадити

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је пресуда Суда БиХ Елфети Весели на 10 година затвора за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника доказ да се нешто под хитно мора урадити са Тужилаштвом БиХ јер ради на штету Срба.

- Ово је класичан примјер двоструких аршина или стандарда у раду правосуђа БиХ када је ријеч о ратним злочинима почињеним над српским цивилима - изјавио је Митровић Срни.

Он је додао да је фрапантно и незамисливо да жена која је починала стравичан злочин над недужним дјечаком добије тако благу казну затвора, а да њен претпостављени Сакиб Халиловић као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ буде ослобођен.

- Није познато којим се околностима руководио Суд БиХ да изрекне овако благу казну, умјесто да је изрекао најстрожу казну - истакао је Митровић.

Рајилић: Елфета Весели требало је да добије доживотну робију

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је крајње неприхватљива мала казна Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.
 
- Оваква пресуда је крајње неприхватљива и недовољна за свирепо убиство дјечака. Требало је да добије доживотну казну затвора - рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је навела да ова пресуда представља увреду за српске жртве рата и породицу дјечака Слободана Стојановића јер је Веселијева добила малу казну, док је ослобођен Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

Она је подсјетила да су, насупрот овој одлуци суда, српски команданти, па чак и кувари који нису починили никакав злочин, осуђивани на драстичне казне затвора по командној одговорности.

Суд БиХ првостепено је данас осудио Елфету Весели на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

"Пресуда Елфети Весели, страмота пред Богом и народом"

Без трунке стида и срама Суд Бих првостепеном пресудом је осудио Елфету Весели на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића из Доње Каменице код Зворника, истичу из Градске борачке организације Зворник.
 
- Срамота пред Богом и народом за Суд БиХ не постоји, правда поготово. Сакиба Халиловића суд је ослободио оптужби за ово дјело, или боље рећи наградио га за то што није предузео никакве мјере да спречи убиство дјечака, односно да казни починиоца - кажу у овој организацији.

Ово је само још једна у низу запањујућих пресуда које је Суд Бих изрекао за злочине над српским цивилима, поручују они.

- Оваквом срамном пресудом се саосјећају све српске мајке и очеви са надом да ће ова монструозна особа у другостепеном поступку добити праведну пресуду какву овакви монструми заслужују - наводе из ове организације.

Укинути Суд БиХ јер награђује починиоце најсвирепијих злочина над Србима

Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице сматра да Суд БиХ треба укинути јер амнестира и награђује починиоце најсвирепијих убистава српских цивила, те да ће оваквим начином суђења Срби бити осуђивани и за то што су убијани.

Они оцјењују као скандалозну првостепену пресуду Суда БиХ од 10 година затвора Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, али сматрају да пресуда није изненађујућа имајући у виду досадашњу необјективност и пристрасност тог суда у суђењу за злочине над Србима у односу на суђења оптуженим Србима.

- Суд БиХ, овакав какав је, треба одмах укинути, јер амнестира и награђује починиоце најсвирепијих убистава која су чињена над српским цивилима, женама и дјецом. Питамо чланове судског вијећа да ли их је срамота или уживају у својој пристрасности, те да ли су сигурни да су изрекли казну у складу са законом - наводи се у саопштењу ове организације.

У овој организацији сматрају да овакве пресуде не доприносе помирењу и да им је циљ стварање притиска и наставак психолошког рата против Срба.

- Позивамо све релевантне институције да реагују и да се овај суд или укине или да се сва досадашња суђења предају ентитетским судовима јер видимо да ће овим начином суђења Срби бити осуђивани за то што су убијани. Такође, тражимо да се све судије српске националности повуку из суда БиХ јер је он оруђје страних амбасада против српског народа - наводи се у саопштењу.

Из ове организације оцјењују да за такав злочин према дјетету, женска особа која би требало да има бар мало мајчинског инстинкта, треба да добије максималну могућу казну.

- Сљедеће што се може очекивати јесте да судије Суда БиХ предложе да се "златни љиљан" додијели ослобођеном Сакибу Халиловићу за изузетан допринос убијању свега што је српско - наводи се у саопштењу породица погинулих и несталих.

"Пресуда Веселијевој - још један доказ пристрасности суда"

 СДС је саопштио да је пресуда Суда БиХ Елфети Весели од 10 година затвора за монструозно убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника скандалозна и још један у низу доказа да правда за жртве српске националности у БиХ не постоји и да се тај суд још једном показао пристрасним.

- Без правде за све жртве рата нема ни трајног помирења међу народима у БиХ - истичу из СДС-а.

У овок странци сматрају да је скандалозно то што је Суд БиХ донио тако благу казну Веселијевој за злочин незапамћен у Европи још од краја Другог свјетског рата, саопштено је из ове странке.

- Чак и кад Суд БиХ осуди лице за злочине над Србима, што је заиста ријеткост у њиховој пракси, то буде казна несразмјерна злочину који је почињен. Какву поруку Суд БиХ шаље јавности кад за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића изриче казну од само 10 година затвора - питају из СДС-а.

У саопштењу се додаје да тако гнусан злочин какав је починила Веселијева леди крв у жилама и узима се као примјер монструозности и у међународној јавности.

"Скандалозна пресуда Суда БиХ за клање српског дјечака"

Скандалозна пресуда Суда БиХ Елфети Весели за клање дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника потпуно је урушила правни систем БиХ, саопштено је данас из Координације удружења елитних јединица Војске и Полиције Републике Српске.

- Срамна пресуда Елфети Весели по којој је за најмонструознији злочин осуђена минималном казном, а њен претпостављени Сакиб Халиловић ослобођен, посљедњи је доказ пристрасности Суда БиХ и кап која је прелила чашу и потпуно урушила правни систем БиХ - наводи се у саопштењу.

Удружења "Вукови са Дрине", "Бели вукови", "Гарда" Шековићи, "Пантери", "Ветерани Петог одреда" Добој, "Мандо" Угљевик, "Соколови" Лопаре и "Пеша" Брчко оцјењују да се Суд БиХ још једном доказао да суди само Србима.

- Чињеница је да је Суд БиХ судио само Србима по командној одговорности, а та пракса није примјењивана на Бошњаке - истиче се у саопштењу.