latinica  ћирилица
08/05/2019 |  17:40 | Аутор: СРНА

Помпео: Државе да приме своје држављане џихадисте

САД очекују да свака земља прими назад своје држављане који су се борили на страни Исламске државе у Сирији, изјавио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

Он је током заједничке конференције за новинаре са министром спољних послова Велике Британије Џеремијем Хантом у Лондону рекао да САД очекују да свака земља ради на томе да прихвати назад своје држављане и настави са њиховим притвором, што је истакао као кључно.

Помпео је истакао да је о истом питању разговарао са ирачким лидерима, током јучерашње посјете Багдаду.

- Државе би требало заједно да раде како би осигурале да западне земље више никада не морају да се боре против ових истих терориста - нагласио је Помпео.

Помпео је додао да су страни џихадисти опкољени и напоменуо да их треба контролисати како не би могли да представљају додатну пријетњу било коме било гдје на свијету.

Велика Британија је раније укинула држављанство тинејџерки која је напустила земљу како би се придружила Исламској држави.

Случај у Британији приказао је потешкоће с којима се западне земље суочавају у покушајима да дођу до рјешења у вези са тим шта радити са страним џихадистима и њиховим женама и дјецом.

Предсједник САД Доналд Трамп раније је позвао Велику Британију, Француску и Њемачку да приме више од 800 заробљених бораца Исламске државе и да против њих покрену судски поступак.